TJEDAN KAJKAVSKE KULTURE: U četvrtak svečano otvorenje jubilarnog 30. Zagorskog gospodarskog zbora, partneri su Međimurci

“Mjesto je to promocije zagorskog gospodarstva, ali i poslovnih susreta i novih suradnji“

Objavljeno: 05.09.2022. Valentina Cigula

Nadaleko poznati Zagorski gospodarski zbor koji se svake godine održava u Krapini, u sklopu Tjedna kajkavske kulture, ove će se godine, u četvrtak, svečano otvoriti, po 30. jubilarni put, a posjetitelji će sve ono što su obrtnici i obrtnice, gospodarstvenici i gospodarstvenice te OPG-ovi pripremili, moći razgledati do subote.

Prisjećajući se organizacije prvog zbora, 1992. godine, u prošlost se vratio direktor Radija Kaj Drago Gradečak, koji je istaknuo da je to vrijeme bilo vrijeme kada su Zagorci bili na čelu države i Vlade, imali ministre, pa je tako prvi zagorski gospodarski zbor koji je održan od 6. do 12. rujna, otvorio ministar trgovine u Vladi Republike Hrvatske Branko Mikša, u prisutnosti ministra unutarnjih poslova Ivana Jarnjaka, ministra industrije i energetike Franje Kajfeža i ministrice Vesne Girardi Jurkić.

– Danas, 30 godina kasnije, Zagorski gospodarski zbor organiziramo također kao manifestaciju u sklopu Tjedna kajkavske kulture u Krapini, te kao takvu, nismo  po našoj želji dovodili izlagače, nego smo javnim pozivom nastojali dati priliku svima onima koji žele sudjelovati i predstaviti se na zboru, pa tako jubilarni 30. gospodarski zbor ima izlagače iz tri države, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, iz šest županija. Imamo 157 izlagača. Dakako, među njima su naša velika industrija, poput Straže i veliki izvoznici, kao što je primjerice Kotka. Imamo izlagače iz područja telekomunikacija, pa čak i predstavljanja s televizija. Imamo brojne OPG-ove koji će prodavati svoje proizvode u prodajnim kućicama na Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda. Imamo i obrazovne ustanove i poduzetnički centar, sve ono što u Zagorju posluje i izvan Zagorja, što se željelo predstaviti i dati doprinos Tjednu kajkavske kulture – otkrio je Gradečak, pa pozvao sve da se ovih dana pridruže i razgledaju zagorski gospodarski zbor koji se intenzivno priprema.

Predsjednik Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije Darko Varga istaknuo je istaknuti osobito zadovoljstvo što su, nakon dvije godine pandemije upravo ove godine kada se obilježava 30. godišnjica organizacije Zagorskog gospodarskog zbora u Krapini, u sklopu Tjedna kajkavske kulture, zajedno s ostalim članovima organizacijskog odbora, mogli pokrenuti organizacijske aktivnosti izložbenog prostora, ne samo u izložbenim kućicama, već u organizaciju zbora pod izložbenim šatorom, uputivši zahvalu ovogodišnjim pokroviteljima Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvu poljoprivrede, kao i sponzorima zbora među kojima je i po prvi puta Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

– Veseli nas što svake godine, posjetiteljima zbora, predstavnici ceha frizera pružaju besplatne frizerske usluge te u cilju upozoravanja na potrebu očuvanja i razvoja tradicijskih i umjetničkih vještina i obrta, s ponosom i veseljem predstavnici ceha tradicijskih umjetničkih obrta prezentiraju različite umjetničke zanate kojima je izrada tradicijskih drvenih igračaka i licitarskih srca  upisana u fenomen UNESCO nematerijalne baštine čovječanstva. Svjesni smo trenutne goruće problematike obrtništva vezane uz povećanje cijena energenata te smo zbog toga, s našim organizacijskim partnerima organizirali i okrugli stol s ovom problematikom, za obrtnike frizere i kozmetičare, koji će se održati u petak 9. rujna, u sklopu programa  Zagorskog gospodarskog zbora. Pripremili smo i strukovni seminar u prostorijama Komore – istaknuo je Varga, pa dodao:

Novi izazovi

– Ove godine nam se pridružuje i Koprivničko – križevačka županija, uz Međimursku koja nam je partner. U ime Obrtničke komore, obrtnica i obrtnika i svoje osobno ime pozivam sve Zagorce i Zagorke da dođu na Tjedan kajkavske kulture  na ovaj izložbeni sajam gdje će naši obrtnici i OPG-ovi, poduzetnici svojim znanjem i vještinama koje su ugradili u najnovije proizvode, moći ponuditi svojim posjetiteljima. Veselimo se susretu s posjetiteljima, novim izazovima i novom vremenu. Uživajmo u proizvodima i uslugama naših obrtnika i obrtnica – poručio je.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Krapina Josip Grilec istaknuo je da je zbor svake godine, do pandemije bio veći, bolji, raznovrsniji i inovativniji, no prošle dvije godine, na neki su način zaustavile ga u tom razvoju.

– Ovo je prva postpandemijska godina, kada zbor ponovno ide prema gore, no ova je možda i gora jer je u tijeku energetska kriza. Danas je neizvjesnost ne da li će biti, već koliko će biti, a to je najgora neizvjesnost koja može biti. Dakle, kada znate da možete kupiti, onda za to smognete novac, a kada trebate, a ne možete kupiti, mada novca imate, onda je to veliki problem. Vjerujem da će kućanstva to puno lakše prebroditi nego industrija koja će imati velikih problema – rekao je Grilec, pa se osvrnuo na podatke u gospodarstvu iz prošle godine, kazavši da su rezultati odlični, napomenuvši da je bila najmanja stopa nezaposlenosti.

Odlični rezultati

– Sajmovanje, odnosni izlaganje na sajmu na neki način doprinosi tome da nas netko tko dolazi u tim danima u Krapinu, a ne pozna nas, vidi i da uspostavimo kontakt – rekao je, pa pozvao sve da posjete zbor.

Na dobre rezultate u gospodarstvu prošle godine ukazala je zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek, kazavši da podaci pokazuju porast prihoda u gospodarstvu od 16 posto u odnosu na 2019. godinu koja je zapravo bila rekordna, istaknuvši da postotak od 180 posto pokrivenosti uvoza izvozom govori o velikoj snazi gospodarstva koje je pokretačka snaga cijelog razvoja županije. Istaknula je da je zbor u 30 godina rastao te da je sada zaista dosegao jedan stadij važne gospodarske manifestacije, ne samo za područje županije, već i šire za regiju, dodavši da se on od samih početaka organizira zbog gospodarstvenika i obrtnika, promocije gospodarstva KZŽ, te svega onoga što zagorsko gospodarstvo nudi.

– Gospodarski zbor je mjesto promocije zagorskog gospodarstva, ali i mjesto poslovnih susreta, ali i početak nekih novih poslovnih suradnji. Nadam se da će posjećenost biti veća nego prošle godine – rekla je Petek.

Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović kazao je da se, nakon dvije – tri godine koje je obilježila pandemija, ponovno program vraća u punom obimu, tako da će gospodarski zbor biti i kod Osnovne škole Ljudevita Gaja, ali i kroz cijelo Šetalište hrvatskog narodnog preporoda.

– Možemo reći da je zbor na neki način već počeo jer ima svoju uvertiru. Naime, vinari koji su na Vinskom placu, također su proizvođači te čine dio gospodarstva u svom segmentu. Puno toga će biti pripremljeno, stoga pozivam sve da posjete i Gospodarski zbor, ali i sve druge sadržaje koji su pripremljeni – poručio je Gregurović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba