IZMULJIVANJE TRAKOŠĆANSKOG JEZERA: Danijel Bunić iz Hrvatskih voda 'posuo se pepelom'

“Moja kritika Raušu nema osnove, ima objektivne poteškoće koje su se otkrile tek po ispuštanju vode”

Objavljeno: 26.08.2022. zagorjeinternational

Nakon što je javno postavljeno pitanje o tome zašto na Trakošćanskom jezeru, odnosno na zaraslom prostoru koje je još do ove godine bilo jezero, nema bagera i kamiona, nego samo sve veću travu i drač, izjava direktora Hrvatskih voda za varaždinsko područje Danijela Bunića izazvala je veliku pozornost, piše Evarazdin.


Danijel Bunić je, podsjećaju, izjavio kako Hrvatske vode “nisu sretne” s izvođačem radova, tvrtkom Bagerkop-Roberto d.o.o. Borisa Rauša iz Novog Marofa te da postoji mogućnost raskida ugovora. Dan kasnije, međutim, Bunić se oglasio demantijem u kojem kaže kako javna kritika prema izvođaču radova koju je uputio nema osnove, te da nikad nije bila razmatrana opcija raskida ugovora.

Evo što je napisao u demantiju:

Projekt čišćenja Trakošćanskog jezera ima objektivne poteškoće, najprije što smo prošle godine tek u zimi mogli ispustiti vodu iz jezera, a onda su nas u periodu isušivanja jezera dočekale druge okolnosti, primjerice da je potrebno više vremena da se dno jezera osuši do stupnja da se mogu izvesti kanali za ocjeđivanje i cesta u jezeru po kojoj će se odvoziti sediment. U međuvremenu je priređena ploha za deponiju i šumski pristupni put od jezera do deponije. Međutim teren u jezeru je i dalje mekan, nepristupačan za mehanizaciju s visokom razinom podzemne vode i tehnologija ocjednih kanala i izrade ceste se mora tome prilagoditi. I tu se traži rješenje na način da se kroz izradu pilot dionica ispita moguća tehnologija. Sudionici u projektu su investitor, izvođač, nadzorni inženjer i projektant te se unutar njih, uvažavajući zakonsku regulativu odvija i realizacija Ugovora o radovima. Na pitanje o raskidu Ugovora odgovaram, da svaki ugovor ima tu opciju, ali mi na ovom konkretnom projektu nju nismo razmatrali već iznalazimo rješenja da se poslovi što prije završe. Molim da uvažite moje nastojanje da bilo kakva javna kritika izvođaču radova od strane Hrvatskih voda, “Bagerkop Roberto d.o.o.” nema osnove i bila bi smetnja izvršenju ugovora. Imamo okolnosti na jezeru koje su se otkrile tek nakon ispuštanja vode i time nismo sretni jer smo kao investitor planirali radove do kraja 11. mjeseca ove godine što je neostvarivo – kaže Bunić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba