Recept za dulji i zdraviji život

Dvije šalice grožđa dnevno čuvaju vašu jetru od bolesti

Objavljeno: 23.08.2022. zagorjeinternational

Grožđe nije samo ukusno voće koje je odličan međuobrok, već je korisno za naše zdravlje – u šalici grožđa ima 1,1 grama proteina, 1,4 grama vlakana, 27,3 grama ugljikohidrata, 15 grama šećera i 0,3 grama masti.

Bogato je vitaminima C, K i kalijem koji pomažu u održavanju zdravlja kože, kostiju i srca. Sadrži veliku razinu flavonoida, kojih najviše ima u tamnom grožđu, a koža grožđa sadrži beta karoten i likopen, i fitonutrijente kao što je resveratrol, dok sjemenke imaju antioksidativno djelovanje koje štiti tijelo od slobodnih radikala, piše Centar zdravlja, prenosi Slobodna Dalmacija.

Istraživanje koje je nedavno objavio časopis Foods pokazalo je da grožđe može imati značajan utjecaj na zdravlje te produžiti životni vijek, posebno kada se doda zapadnjačkoj prehrani s visokim udjelom masti. Dakle, dodavanje oko dvije šalice grožđa dnevno zapadnjačkoj prehrani s visokim udjelom masti može imati važnu ulogu u smanjenju učestalosti bolesti jetre i njezinih posljedica.

-Konzumacijom oko 300 grama svježeg grožđa dnevno produljuje se životni vijek, što ukazuje na reakciju cijelog tijela – kazao je za Healthline dr. John Pezzuto koji je bio dio istraživačkog tima Sveučilišta Western New England, dodajući da bi osoba koja redovito jede grožđe mogla živjeti četiri ili pet godina duže.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba