Donosimo priču obitelji Đurđević iz Oroslavja koja se već tri godine suočava s problemom kanalizacije, a do danas pomaka nema, upit smo poslali i u Zagorski vodovod

PREKIPJELO IM: ˝Iz naše se septičke jame voda slijeva preko ceste, to curi susjedima i smrdi. Deset dana ne mogu prati veš, vrućine su, smrdi užasno˝

Objavljeno: 23.07.2022. Marta Čaržavec

U našu je redakciju prije nekoliko dana stigla svojevrsna pritužba na rad Zagorskog vodovoda. Radi se o obitelji Đurđević koja je iskazala nezadovoljstvo uslugom tog javnog poduzeća.Naime, kako tumače, radi se o problemu kanalizacije u oroslavskoj slijepoj ulici Zagorsko naselje koja je pod ustrojem vodovoda, a koji od njih kontinuirano od 2019. godine potražuje naloge, što kod Đurđevića sada već izaziva osjećaj bespomoćnosti. Da se taj problem, u kojem se konkretno radi o puknuću interne instalacije, proteže od spomenute godine potvrđuju i iz Vodovoda.

Da razjasnimo pri početku: Zagorski vodovod d.o.o. je kanalizaciju i odvodnju, kao i korisnike u predmetoj ulici, a sukladno Zakonu o vodama, preuzeo od Grada Oroslavja. Mještani su, prema iskazima obitelji Đurđević, sami financirali put, nasip i asfaltiranje. U nastavku donosimo njihovu stranu priče, a potom i očitovanje Zagorskog vodovoda.

Kamioni i nalozi

– Dugi niz godina je već prošao otkako Eko flor s teškim kamionima kupi smeće na toj dionici. To su kamioni teški po tonu i više, a kako se to radi, tlo vibrira, napravljeno je ulegnuće na cesti i vjerojatno su polomljene cijevi vode preko puta nas, dakle izvan našeg dvorišta. Gospođa V. H. uredno nas ignorira. Tražili su nas i da napišemo zahtjev. Napravili smo to, a onda je došlo do prijevare, zablude. O čemu se radi? Došli su djelatnici Vodovoda s kamionom, ali iz prkosa ili ne znam čega, njima je izričito zabranjena bilo kakva radnja osim pražnjenja septičke. Gospođa koja radi u Zagorskom vodovodu, s kojom smo u komunikaciji, očito ne radi svoj posao. Mi imamo problem kanalizacije. To ne znači nešto opasno u našem dvorištu već ispod ceste jer naš odvod ide u šaht preko puta našeg dvorišta. Kada dođe kamion, on pritišće kanalizacijske cijevi ispod ceste. Nama se to štopa već tri godine. Zvali smo kontinuirano deset dana, pošalju se djelatnici na teren, zna se što se treba odraditi, ali svaki put oni nemaju nalog ovakav, nalog onakav. Oni ne mogu odraditi posao bez naloga. Zvali smo prošli tjedan, izašli su na teren, kažu ˝treba isprazniti septičku˝. Ok, isprazne septičku što mi, inače, svaka dva mjeseca, radimo na svoju ruku. Rečeno je da treba nalog za pražnjenje septičke. To je riješeno, ali ovo ispod ceste ne, jer naravno, na teren su izašli bez bagera, bez toga da su digli poklopac preko ceste, gurnuli sajlu i odradili posao kako bi trebalo. Traži se i 15.000 kuna da bi se to odradilo, a mi smo kanalizaciju platili kada se ona radila, mi s tim nemamo ništa. Iz naše se septičke voda slijeva nizvodno preko ceste, to curi susjedima, to smrdi. Deset dana ne mogu prati veš, vrućine su, smrdi užasno – pričaju nam i dodaju:

Odugovlačenje

– Smatramo da smo u pravu. S obzirom na to da je Zagorski vodovod preuzeo odvodnju i kanalizacijski dio od dvorišta na dalje, dužni su napraviti sve radove o svom trošku, a ne da traže nas. Važno je napomenuti, kako je dotična gospođa osim što nas je dovela u zabludu, napravila trošak koji smo mi mogli riješiti kud i kamo drugačije jer imamo čovjeka u susjedstvu koju nam redovito prazni septičku. Ono što je od nas traženo u mailu je napravljeno. Vjerovali smo ženi i ona nas je zeznula. Najviše nas je pogodilo zavlačenje, nije napravljeno ništa, a nama je napravljen dodatni trošak. Dakle ono što treba učiniti je odštopavanje kanalizacije koja je ispod ceste ili zamijeniti cijevi ili što već treba.- govore Đurđevići.

Kažu, prekipjelo im je. Spremni su poduzeti sve mjere koje je potrebno iz očaja jer su to situacije u kojima si kako ističu ˝običan čovjek ne može pomoći˝.

Odgovor nadležnih

Na naša pitanja ispred Zagorskog vodovoda odgovorila je Vesna-Ivana Tršinski, voditeljica održavanja sustava odvodnje.

– U konkretnom slučaju radi se o korisnicima usluge javne odvodnje s citirane adrese stanovanja. Točno je da predmetna problematika postoji od 2019. godine kada su korisnici obavijestili Zagorski vodovod d.o.o. o istom. Korisnicima je u svim prilikama jasno objašnjeno da se radi o puknuću interne instalacije te da popravci iste, a sukladno Općim i tehničkim uvjetima isporuke vodnih usluga, Revizija 5, broj: 8311/2016 od 03.05.2016. godine (OTU) nisu u nadležnosti javnog isporučitelja vodne usluge javne odvodnje. Iz navedenog razloga korisnici na citiranoj adresi jasno su upućeni o nužnosti podnošenja zahtjeva za rekonstrukcijom priključka na sustav javne odvodnje, a sve sukladno zahtjevima OTU, a koji zahtjev do dana pisanja ovog odgovora imenovani nisu podnijeli – rekla je Tršinski.

˝To smrdi, deset dana ne perem veš, vrućine su velike, smrdi užasno, a ne poduzima se ništa već smo suočeni s bezobrazlukom˝, citirali smo izjavu obitelji Đurđević, a odgovor koji smo dobili glasi:

– U konkretnom slučaju korisnici trebaju otkloniti kvar na cijevi koja je interna instalacija te podnijeti zahtjev za rekonstrukcijom priključka, a kojim bi se predmetni kvar otklonio – zaključuju iz Zagorskog vodovoda.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba