Vrhunski rezultati maturanata zabočke Gimnazije na ispitima državne mature

“Nijedno pitanje nije nerješivo – ispituje se osnovna razina znanja koje se može usvojiti bez dodatnih priprema“

Objavljeno: 23.07.2022. Valentina Cigula

Konačni rezultati ovogodišnjih ispita državne mature objavljeni su u ponedjeljak, a razloga za sreću i ponos, zbog postignutih rezultata na ispitima, itekako imaju maturantice i maturanti zabočke Gimnazije Antuna Gustava Matoša.

Zagorju na ponos, svojim uspjehom posebno se istaknula Anamarija Kic koja je s postotkom od 100 centila riješenosti, najbolja u Hrvatskoj iz matematike na višoj razini. Anamarija je ispit iz fizike riješila s 99,03 centila te postoji mogućnost da osvoji nagradu Soljačić u iznosu od 5000 dolara. Sve predmete položila je s ocjenom odličan. Na ispitu iz hrvatskog jezika, također je ostvarila odličan rezultat – riješila ga je s centilom višim od 98.

 Otkrila nam je koliko se dugo pripremala te smatra li da su ispiti državne mature zahtjevni.

 – Pripremala sam se samostalno, matematiku i fiziku učila sam kontinuirano kroz cijelu školsku godinu, a za ostale ispite državne mature krenula sam se pripremati nakon završetka školske godine. Smatram da su ispiti državne mature zahtjevni budući da je obuhvaćena velika količina gradiva, ali zadaci su rješivi, samo je bitno dobro se pripremiti za ispite i dati svoj maksimum – kazala je mlada Anamarija, dodavši da joj je ovaj uspjeh bitan jer je njime dokazala samoj sebi da uz dovoljan trud i predanost može postići dobre rezultate.

Anamarija nam je otkrila da je upisala Fakultet elektrotehnike i računarstva te da se iznimno raduje novom razdoblju svog života, studentskom životu i tome da će se na fakultetu moći posvetiti onim predmetima čije ju gradivo iznimno zanima, a gle se vidi po završetku fakulteta, ističe:

-Još je rano za reći gdje ću konkretno biti ili što ću raditi nakon fakulteta, idem korak po korak, nadam se najboljem i sigurna sam da neću požaliti što sam odabrala upravo taj fakultet – kazala je.

Bez pogreške

Najbolje u Hrvatskoj, ispit iz hrvatskog jezika na višoj razini, bez pogreške, riješila je Lea Mraz, koja je rekla da se najbolji rezultati postižu kontinuiranim radom i praćenjem nastave, što je, s obzirom na postignuti uspjeh, i kod nje bio slučaj.

Lea Mraz

– Trudila sam se učiti temeljito i s razumijevanjem tijekom cijelog školovanja, prvenstveno radi sebe, a onda i radi školskog uspjeha, koji bi mi otvorio puteve u daljnjem profesionalnom i intelektualnom razvoju. Za samu maturu intenzivnije sam se počela pripremati po završetku školske godine jer zbog obaveza u gimnaziji i glazbenoj školi nisam uspjela ranije, no to mi je vremenski bilo sasvim dovoljno da ponovim gradivo letimično prolazeći udžbenike i skripte te usustavim sve naučeno pomoću svojih bilješki – kazala je Lea, dodavši da je na ispitima državne mature očekivala puno zahtjevnije zadatke, sukladno glasinama koje vječito kruže oko mature.

-Očekivanja od maturanata na ispitima, uistinu su realna i nijedno pitanje nije nerješivo. Ispituje se osnovna razina znanja koje se može usvojiti bez dodatnih priprema, uz poneka kompleksnija pitanja koja onda služe razgraničavanju učenika s obzirom na razinu njihova truda i sposobnosti. Ponavljajući po oglednom ispitu i prijašnjim maturama, može se primijetiti ustaljeni princip postavljanja zadataka, što uvelike olakšava rješavanje prave mature utoliko da maturanti otprilike znaju što trebaju pripremiti i na koji način – istaknula je.

Lea je rekla da je postignuti uspjeh prvenstveno objektivna potvrda zalaganja i znanja te osobni pokazatelj da ide u pravome smjeru.

-Znači mi puno jer se unutar zatvorenog sustava vlastite škole teško stječe realni osjećaj i dojam kvalitete tvog rada u usporedbi s cjelokupnom generacijom, barem je tako bilo u mom slučaju. Nesigurnost i perfekcionizam oduvijek su mi bili otežavajući faktori, ali sada se sve to u određenoj mjeri počinje povlačiti i pripremati me za buduće pothvate – kazala je, pa otkrila koji je fakultet upisala.

-Upisala sam filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uistinu se veselim jer osjećam da mi je potrebna nova, izazovna i stimulativna okolina s novim i drugačijim izvorima znanja i mogućnostima za daljnji osobni razvoj. Studentski život pružit će mi prostora za posvećivanje vlastitim interesima, dubinsko uranjanje u društveno-humanističke i umjetničke sfere koje me zanimaju i ispunjavaju, ali i bavljenje hobijima koje sam prije morala djelomično zapostavljati u čestom nedostatku slobodnog vremena. Teško mi je reći gdje se vidim ili gdje bih se željela vidjeti nakon fakulteta. Spektar mojih interesa dosta je širok i jedino što sa sigurnošću znam je da bih željela ostati otvorena za razne poslovne mogućnosti te se odmaknuti od  zanimanja u kalupu ustaljenih društvenih zahtjeva, očekivanja i vrijednosti punih ograničenja, repeticije i isprazne monotonije – rekla je.

Također sa stopostotnom točnošću, ispit iz engleskog jezika na višoj razini najbolje je riješila Tena Balen, koja je kazala da se za maturu iz engleskog pripremila rješavajući ogledni ispit i probnu maturu u travnju.

– Rezultati probne mature bili su vrlo visoki pa nisam trebala neku posebnu pripremu. Još sam iz svoje osnovne škole K.Š. Gjalski Zabok, gdje sam imala vrlo kvalitetan engleski, izašla s velikim znanjem, koje se tijekom srednje škole samo nadograđivalo – rekla je Tena, dodavši:

-Za razliku od većine predmeta ove godine, sadržaj i forma mature iz engleskog nisu se mijenjali. To nam je definitivno svima bio olakšavajući faktor jer smo znali što nas čeka. Matura iz engleskog specifična je i po tome što se ne ispituju pravila i ne mora se učiti napamet, nego se traži stvarno razumijevanje i primjena onog što smo kroz duže vrijeme naučili, zato bih rekla da matura iz engleskog ispituje znanje čak i bolje nego ispiti koje smo imali u školi – istaknula je.

Kazala je da je iz engleskog jezika očekivala da će ostvariti visok rezultat, ali ne i sto posto, što ju je kako kaže, iznenadilo, dodajući da joj je jako drago što je uspjela pokazati znanje koje je stekla kroz 12 godina učenja engleskog. Tena je upisala geografiju na PMF-u u Zagrebu.

Anamarija Kic i Tena Balen

-Veselim se studentskom životu, a za to gdje se vidim nakon fakulteta još je prerano za reći, ali voljela bih ostati u Hrvatskoj – istaknula je.

Kontinuirani rad

Također, odlične rezultate na ispitu iz engleskog jezika, na nižoj razini, riješivši ga sa stopostotnom točnošću, ostvario je i Sandro Petrović koji je kazao da je imao  sreće da su svi njegovi nastavnici u klanječkoj osnovnoj školi, kao i u zabočkoj gimnaziji, bili zaista super te da su mu kroz osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje pružili mogućnost odlične izobrazbe.

– Kad na sve to dodamo moje učenje kao svojevrsnu nadogradnju, neke posebne pripreme nisu mi bile potrebne. Više zbog potvrde nego potrebe za znanjem, prije same mature prošao sam pripreme za maturu u Centru za poduku “Trinom”. Tu sam dobio potvrdu da sam spreman i maturi sam pristupio bez posebnog straha. Rezultat na kraju nije izostao – rekao je Sandro.

Sandro Petrović

Kako je istaknuo, pitanja, u smislu sadržaja i težine, bila su mu očekivana jer je o njima razgovarao s prijašnjim maturantima, a tijekom redovne nastave imali su i pripremu za maturu, dodajući da, uz sustavno praćenje nastave i učenje, pitanja mu nisu bila prezahtjevna.

-S obzirom na sve što nas je kao generaciju pogodilo tijekom školovanja, COVID i potresi, zbog čega smo bili u nizu stvari dijelom zakinuti, zadovoljan sam i sretan s ostvarenim uspjehom. Uspjeh mi puno znači i osjećam to kao potvrdu da sam u proteklih desetak godina radio nešto dobro – kazao je Sandro koji će upisati Kineziološki fakultet u Zagrebu.

-Cijeli život sam u sportu i tu se nekako najviše vidim. Svakako se veselim studentskom životu. S obzirom na to da su mi djeca super i volim biti s njima u društvu, osim što ću se i dalje baviti sportom, vidim se u radu s njima kroz sport i obrazovanje -istaknuo je.

Pohvalu za postignute rezultate svakako zaslužuju i Dino i Magdalena Čehulić, Petra Horvatek, Laura Kralj, Klara Mihovilić i Mihaela Papišta koji su na ispitima iz obaveznih predmeta ostvarili više ili jednake centile od 99 te Leonarda Ban i Karlo Mezdić koji su sve ispite položili ocjenom odličan.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba