POVODOM DANA OPĆINE I ŽUPE: Održana svečana sjednica Općinskog vijeća

PUNO IZAZOVA, ALI I PRILIKA: Nadamo se da ćemo u godinama ispred nas uspjeti učiniti sve da dodatno razvijemo našu općinu

Objavljeno: 24.06.2022. Valentina Cigula

Općina Jesenje i njihova Župa Svetog Ivana Krstitelja, u petak su, na blagdan svog zaštitnika, proslavile svoj dan, a tim je povodom, u Domu kulture održana svečana sjednica Općinskog vijeća koju je otvorio predsjednik Vijeća Anđelko Draganić, a zatim riječ prepustio načelniku Dariju Cvrtili koji je rekao da je Dan općine, kako je to i uobičajeno, prilika za rekapitulaciju onog što je učinjeno u prethodnom razdoblju.

– Potrudili smo se, obzirom na zatečenu situaciju da završimo projekte koji su bili u tijeku i da se kvalitetno pripremimo za sve mogućnosti. Najveći kapitalni projekt u povijesti općine je gradnja zgrade dječjeg vrtića uz opremanje, a od budućih za izdvojiti je sanacija klizišta u Donjem Jesenju u vrijednosti od milijun kuna. To nam je u posebnom fokusu jer dolazi do ugroze imovine i ljudi. Tu imamo i cijeli niz manjih projekata koji nisu ništa manje važni od ovih velikih, a naglasak će biti na infrastrukturi koja je bila u dosta lošem stanju što se onda generira i na stanje klizišta. Puno je izazova, puno je i prilika i nadamo se da ćemo u ovoj godini, ali i onima ispred nas uspjeti učiniti sve da dodatno razvijemo našu općinu – rekao je Cvrtila i uputio čestitku svojim mještanima:

– Svim Jesenjankama i Jesenjancima želim sretan Dan općine, naše župe, blagdan sv. Ivana Krstitelja, a svim Ivanima, Ivankama, Ivicima i svim varijacima sretan imendan, da im Bog da zdravlja, a ostalo ćemo zajedno nadoknaditi – poručio je.

Načelnik Cvrtila i predsjednik Vijeća Draganić istaknutim pojedincima i društvima uručili su priznanja. Plaketa za životno djelo dodijeljena je Milanu Jedvaju koju je u njegovo ime preuzeo sin Ivan, Plakete za doprinos ugledu i promociji općine dodijelile su se DVD-u Gornje Jesenje, AKUD-u Ženskom kazalištu Gornje Jesenje, Plakete za iznimno postignuće OPG-u Forjan, mladom futsal reprezentativcu U-19 reprezentacije RH Branku Artiću i mladom igraču MNK Jesenje Leonu Jedvaju. U ime nagrađenih obratila se Silvija Bartol koja je istaknula da su Jesejanci uvijek bili aktivni na društvenom i gospodarskom planu s ciljem postizanja dobrobiti za svoju općinu.

– Od samih početaka, osnivanja općine, uvođenja infrastrukture u sve bitne institucije, za bolji standard naših mještana, udruga koje djeluju i daju svoj doprinos, u društvenom značaju, DVD Jesenje i AKUD Žensko kazalište Gornje Jesenje,  s kojima su rasle generacije mještana i promicale vrijednosti koje njeguju, ne samo u našem Jesenju, već i šire. Ulaganje i izgradnja svake ustanove koju imamo, plod je rada, pa tako s ponosom možemo reći da je sportska dvorana bila veliki projekt, a još ponosnije možemo reći da je iznjedrila vrhunske nogometaše, sudionike nacionalnog tima, mlade reprezentativce i osvajače državnih prvenstava. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva, kao plod autohtonih proizvoda koji svojom kvalitetom i kreativnošću pariraju svjetskim stolovima. Nastojat ćemo i dalje koračati tim putevima, na ponos svog Jesenja, Hrvatskog zagorja i Domovine Hrvatske – rekla je Bartol.

U ime čelnika zagorskih općina i gradova govorio je krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović, koji je kazao da mu je drago što se neke stvari vraćaju u ona vremena kako je nekada bilo i kako treba biti kada su Grad Krapina i Općina Jesenje jako dobro surađivali.

Zajedničkim snagama

– Mislim da smo u ovom kratkom vremenu koje je sada iza nas puno otvorenih pitanja uspjeli riješiti, dogovoriti na obostrano zadovoljstvo i Općine Jesenje, i Grada Krapine te naših susjednih općina, i to tako treba biti, da svi zajedno radimo i svi zajedno probamo nešto napraviti jer kad malo bolje pogledamo, svi smo mi mali i jedino ako se držimo skupa, možemo napraviti iskorak i to mi je drago. U vremenima koja su pred nama, puno nam se mogućnosti otvara – kazao je Gregurović, pa nastavio govoriti o ITU mehanizmu.

– Drago mi je da je Grad Krapina ušao u ITU mehanizam Europskih fondova i tu smo imali priliku pozvati naše susjede da nam se priključe. Odlučili smo se za bivšu općinu Krapina. Na raspolaganju su nam u ovoj perspektivi, procjenjuje se od sto milijuna kuna na više za naših pet jedinca lokalne samouprave, tako da su sad u pripremi dokumenti za koje se nadamo da ćemo ih završiti do kraja ove godine, kako bismo sljedeće godine mogli početi povlačiti ta sredstva. Otvara se time mogućnost i za Općinu Jesenje, ali i za sve nas druge, da napravimo jedan dodatni iskorak i vjerujem da ćemo u godinama koje su pred nama uspješno realizirati – pojasnio je.

Župan Željko Kolar uvodno je uputio čestitku Jesejancima i Jesejankama povodom Dana općine i župe, ali i čestitao nagrađenima kazavši da su pojedinci ti koji rade razliku i dižu pojedinu sredinu, pa istaknuo da slijedi jedno intenzivno razdoblje, također osvrnuvši se na sredstva ITU mehanizma.

– Imat ćete privilegij i bit ćete u povlaštenom položaju u odnosu na ostale jedinice lokalne samouprave s područja Županije. Imat ćete jedan izvor financiranja više od ostalih, a mi ostali ćemo se ‘tući’ za svaki projekt, ili kroz mehanizam za opravak i otpornost, ili kroz novu financijsku omotnicu. S obzirom na ukupna sredstva koja je osigurala Vlada Republike Hrvatske, bit će, usudio bih se reći, dosta novca za provedbu naših projekata. Ono čega se bojim, to je osiguravanje vlastitih sredstava, s obzirom na naše male izvorne prihode, s obzirom da su apetiti sve veći i veći, što je novo i izazovno za svakog od čelnika, ali treba biti i realan, i trebat će dobro procjenjivati na koje ćemo se projekte javljati, kako ne bismo doveli u opasnost svoju likvidnost – kazao je Kolar, pa poručio:

– Želim vam, i kao župan i kao Klanjčan, da vas mimoiđu elementarne nepogode, tuča, koja je pogodila dio Zagorja, da stanu klizišta, s kojima se u Zagorju borimo 10 – 15 godina jer to će vam već omogućiti da se posvetite nekim projektima koje ste planirali. Ovo su sve elementarne nepogode na koje se nikada ne možete pripremiti i ne možete se naviknuti i uzima vam dio sredstava koje ste htjeli uložiti u ono što ste smatrali da je prioritet za vašu općinu. Što se tiče, Krapinsko – zagorske županije, u okviru naših mogućnosti, i kroz ŽUC, našu Razvojnu agenciju, Poduzetnički centar, REGE-u, bit ćemo vam podrška u vašim projektima. Ono što je bitno da se u ovoj i sljedećoj godini projektira, bilo je dovoljno gotovih projekata da se možete javiti na mehanizam i novu financijsku omotnicu – kazao je.

Kompleksno vrijeme

Sjednici je, kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora nazočio i saborski zastupnik  Žarko Tušek koji je poručio:

– Studiozan pristup, odgovornost, osjećaj izazova i časti biti načelnikom općine neke su među osobnim vrlina koje sam primijetio kod načelnika Jesenja. To ne treba izgubiti već dalje graditi, to je velika vrijednost. Nadam se da se ta pedantnost i entuzijazam neće izgubiti u vremenu koje je pred načelnikom. U tri godine koje su ispred tebe, uvjeren sam da ćeš napraviti i da već činiš ozbiljan plan daljnjeg razvoja općine. Iako si sam sa svojim suradnicima konstatirao da je došlo do nekog zastoja u razvoju proteklih nekoliko godina ne treba se s time opterećivati. Standard ovog mjesta ozbiljno raste. U jednom smo, vrlo teškom i kompleksnom vremenu. Vi ste svjesni toga, svjesni ste koji se procesi odvijaju, svjesni inflacije koja je ozbiljan problem u cijelom svijetu. Teško je predvidjeti budućnost, a nadam se da će se neke stvari promijeniti. Treba naglasiti da trebamo imati solidaran pristup na svim razinama, da se moramo odgovorno odnositi i ponašati, da na takav način provodimo projekte i prioritete, a Vlada RH i državna razina vlasti u svakom će slučaju pokušati intervenirati gdje god je to moguće – istaknuo je Tušek, zaključivši:

– Evidentno je da su u ovom trenutku svi zabezeknuti i da se svi boje. Taj strah trebamo prevladati pametnim planiranjem i pametnim liderstvom, a u svakom slučaju, biti čelnikom općine kao što je Jesenje, za mene osobno, a vjerujem i za sve vas, ozbiljno je liderstvo. Očekujem da se i dalje razgovara oko projekata, oko pomoći pri realizaciji ili da se pomaže u bilo kojoj drugoj sferi – poručio je, čestitavši Dan općine. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba