PRELIMINARNA PROCJENA: Radi se o višemilijunskoj šteti

Varaždinski župan Stričak donio Odluku o proglašenju prirodne nepogode za područja dvaju gradova i osam općina

Objavljeno: 31.05.2022. zagorjeinternational

Varaždinski župan Anđelko Stričak, u utorak je donio Odluku o proglašenju prirodne nepogode od tuče za dva grada – Lepoglavu i Varaždin te osam općina – Bednju, Donju Voću, Vinicu, Petrijanec, Maruševec, Mali Bukovec, Veliki Bukovec i Sveti Đurđ.

Prirodna nepogoda, tuča koja je prošle srijede, pogodila područje sjeverne Hrvatske, pa tako i Varaždinsku županiju uzrokovala je velike materijalne štete na poljoprivredi, građevinama i infrastrukturi.

– Prve, preliminarne procjene štete govore da se radi o višemilijunskim iznosima. Štete su evidentirane na poljoprivrednim kulturama, ratarskim povrtlarskim kulturama te trajnim nasadima s procjenom štete od 40 do 100 posto, zatim u cvjećarstvu, dok su najveće štete do 100 posto na staklenicima i plastenicima. Stradalo je gotovo 50 posto proizvodnje cvijeća na području Republike Hrvatske. Uz sve to, štete su evidentirane i na stambenim te gospodarskim objektima – naveo je, u Odluci, župan Stričak.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju prijaviti u roku od osam dana od proglašenja prirodne nepogode općinskom/gradskom povjerenstvu, dok gradska i općinska povjerenstva u roku od 15 dana trebaju izraditi prva izvješća. Konačnu procijenjenu štetu Županijskom povjerenstvu trebaju dostaviti u roku od 50 dana.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba