Jučerašnje nevrijeme zahvatilo čak pet županija, župani najavili proglašenje elementarnih nepogoda

UŽAS! Stradali krovovi, staklenici, krovni prozori, automobili, hale Vetropacka i Omca, a šteta na nasadima je totalna

Objavljeno: 26.05.2022. zagorjeinternational

Kao što smo izvijestili, olujno nevrijeme praćeno vjetrom, kišom i tučom zahvatilo je u srijedu poslijepodne dijelove Krapinsko – zagorske, Varaždinske, Međimurske i Koprivničko – križevačke županije, a u večernjim satima i Sisačko – moslavačku županiju. Civilna zaštita je na svojim internetskim stranicama priopćila da su zaprimljene dojave o oštećenim krovovima, srušenim stablima na prometnicama i oštećenim osobnim vozilima. Na društvenim mrežama pojavio se i video pijavice kod Siska koja je nosila sve pred sobom, javlja 24 sata.

Županijski centri 112 zaprimili su dojave o oštećenim krovovima, oštećenim limovima i crijepovima na gospodarskim objektima te dojave o srušenim stablima na prometnicama i oštećenim osobnim vozilima. Nevrijeme je zahvatilo Hum na Sutli, Varaždin, Veliki i Mali Bukovec, Petrijanec, Vinicu, Donju Voću, Sveti Đurđ, Mursko Središće, Prelog, Malu Suboticu, Orehovicu, Sveti Martin na Muri, Svetu Mariju, Donju Dubravu, Gredu Sela i Odru Sisačku.

Župani su obišli stradala područja i najavili proglašenje elementarnih nepogoda, a najviše su stradala područja Velikog Bukovca u Varaždinskoj i Huma na Sutli u Krapinsko – zagorskoj županiji. Stradalo područje u općini Veliki Bukovec, gdje je padala tuča i veličine teniskih loptica, obišao je varaždinski župan Anđelko Stričak. Na području općine je smješteno 40 posto hrvatske proizvodnje cvijeća, a nakon nevremena niti jedan plastenik i staklenik nije ostao neoštećen.

– Mještani kažu da se takvog nevremena ne sjećaju. Tuča je oštetila doslovno svaki krov, plastenike, staklenike, usjeve. Uništena je gotovo polovica hrvatske proizvodnje cvijeća – izjavio je Stričak koji je najavio procjenu šteta te proglašenje elementarne nepogode.

U Krapinsko – zagorskoj županiji najgore je, kao što smo pisali, prošlo područje Huma na Sutli. Župan Željko Kolar izjavio je da je teško procijeniti štetu, ali je sigurno ogromna – prije svega na krovovima, krovnim prozorima, ogromnom broju automobila dok je šteta na poljoprivrednim nasadima koje je tuča zahvatila uz Sutlu, kaže Kolar, totalna. Štete su nastale i na objektima tvrtki Vetropack Straža i OMCO Croatia. Načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša rekao je da se ne sjećaju takve tuče na tom području.

– Jezivo, što je to bilo. Strava i užas. U životu to nisam vidio, padala je tuča veličine krumpira. U centru općine su svi auti razbijeni, to nije za popravljati, samo za mijenjati. Imali smo taman Općinsko vijeće, svima su nam auti razbijeni. Vatrogasci pokušavaju zatvoriti rupe na krovovima. Na cesti je granja i drveća kao u priči. Usjeve u vrtu i voćnjaku možemo zaboraviti – rekao je načelnik Jutriša.

Nevrijeme je pogodilo i dio Međimurske županije, čiji je župan Matija Posavec rekao da je u pojedinim mjestima padala tuča veličine oraha. Službe su poslane na teren, a vatrogasci su uklanjali srušena stabla na cestama.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba