Na 12 škola Varaždinske županije postavit će se 351.226 eura vrijedne solarne elektrane

“S jedne strane škole će uštedjeti na potrošnji energenata, a s druge se razvija ekološka svijest kod učenika i nastavnika”

Objavljeno: 25.05.2022. zagorjeinternational

U zagrebačkom Hotelu Sheraton, uručeni su Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane u sklopu programa “Energija i klimatske promjene“ u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za period od 2014. – 2021. godine, a tom je prilikom ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak zamjenici župana Varaždinske županije Silviji Zagorec uručila Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Povećanje kapaciteta obrazovnih ustanova Varaždinske županije za proizvodnju solarne energije“. 

Ukupna vrijednost projekta iznosi 351.226 eura, dok vrijednost bespovratnih sredstava iznosi 298.542 eura, a u sklopu ovog projekta će se na 12 škola, čiji je osnivač Varaždinska županija, postaviti solarne elektrane. Radi se o osnovnim školama Klenovnik, Maruševec, Ivanec, Ludbreg, Petrijanec, Sveti Đurđ, Trnovec, Vinica i Sračinec te Elektrostrojarskoj školi, Gospodarskoj školi i Strojarskoj i prometnoj školi.

Zamjenica župana Zagorec je izrazila zadovoljstvo dobivenim sredstvima te je istaknula kako je ove godine trošak energenata u osnovnim i srednjim školama znatno porastao, tako da su uštede najvažniji cilj ovoga projekta.

– Radi se o vrijednom projektu za kojeg smo dobili financijska sredstva koja će biti kvalitetno uložena te će dvanaest naših obrazovnih ustanova dobiti solarne elektrane i time će biti energetski samodostatnije, što je važno s obzirom na ogroman porast cijena energenata. Moram istaknuti kako će korist biti dvostruka, škole će uštedjeti na potrošnji energenata, a s druge strane razvija se i ekološka svijest  kod učenika, nastavnika i roditelja – rekla je Zagorec.

Inače, program “Energija i klimatske promjene“ sufinanciran je sredstvima Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014. – 2021., uz tehničku i stručnu podršku Energetskog instituta ‘Hrvoje Požar’ kao Programskog partnera te Norveške uprave za vodne resurse i energiju kao Programskog partnera države donatora. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba