U krapinskom Šetalištu Hrvatskog narodnog preporoda će se 7. svibnja održati peti Sajam hrvatskih zaštićenih proizvoda

“Štruklji, purica, mlinci, maslinovo ulje, kupus, pršut,… Ovo je odlična prilika da ti proizvodi dobiju dodatnu vrijednost. Dođite i pomognite očuvanju naše tradicije”

Objavljeno: 26.04.2022. zagorjeinternational

Krapina će 7. svibnja biti domaćin petom po redu Sajmu hrvatskih zaštićenih proizvoda na kojem će se izložiti mnogobrojne tradicionalne, zaštićene delicije iz svih krajeva Lijepe naše.  

Sajam će se održati u Šetalištu Hrvatskog narodnog preporoda od 10 do 20 sati, a zadovoljstvo što će upravo Krapina ugostiti ovaj sajam koji je iznimno važan za hrvatsku kulturu i tradiciju, iskazao je krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović.   

– Drago mi je da će se sajam održati u Krapini, u gradu povijesti, kulture i tradicije jer su proizvodi koji će biti izloženi, također tradicionalni, zaštićeni proizvodi. Sajam će biti u vrijeme GFUK-a, na dan kada će ovdje igrati kultna predstava “Tko pjeva zlo ne misli” i koja zapravo odlično paše uz ove tradicionalne proizvode – rekao je Gregurović i ovom prilikom pozvao sve da toga dana posjete Krapinu, sajam te da na sajmu svakako isprobaju, ali i kupe poneku deliciju. 

Itekako zasluženo 

Župan Željko Kolar naglasio je da je lokacija održavanja sajma itekako zaslužena jer Krapinsko – zagorska županija ima četiri zaštićena proizvoda, odnosno cjelokupni jelovnik, a što je čini jedinstvenom regijom u Europi.  

– Ono što nam predstoji je zaštita autohtonih sorti vinove loze. Znate da u Svetom Križu Začretju imamo matičnjak, da iduće godine na tržište stavljamo 60-70 tisuća sadnica svetokriške i krapinske bjeline i vjerujem da će ta eno – gastro ponuda biti itekako interesantna turistima koji dolaze k nama. Posebno treba naglasiti da je još 2012. godine u Zagorju osnovana udruga ‘Tradicija zagorja’ za zaštitu, očuvanje i promociju tradicionalnih zagorskih proizvoda i da je to bilo za vrijeme dok je Hrvatska još bila u pretpristupnom periodu ulaska u Europsku uniju. Mi smo već onda znali što želimo od naše tradicije i baštine. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovom procesu zaštite naših autohtonih proizvoda i pozivam sve stanovnike županije, ali i drage nam goste, da nam se pridruže na ovom sajmu i da uživaju u najboljim delicijama što Hrvatska ima za ponuditi – rekao je Kolar i dodao da će na sajmu biti i poseban štand gdje će se moći degustirati tradicionalne, stare zagorske sorte vina.  

Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, koje je glavni organizator sajma, zahvalio je gradonačelniku Greguroviću i županu Kolaru na prihvaćenoj inicijativi da se peti Sajam autohtonih zaštićenih proizvoda održi upravo u Krapini.

35 proizvoda 

– Povod za to su nedavna priznanja zagorskim štruklima i bagremovom medu na razini Europske unije, a kao što je rečeno, s područja Krapinsko – zagorske županije imamo četiri zaštićena proizvoda. Uz zagorske štrukle i bagremov med, to je meso zagorskog purana i zagorski mlinci. Upravo Krapinsko – zagorska županija prednjači među najvećim inicijatorima županija koje imaju najviše zaštićenih proizvoda, a Ministarstvo poljoprivrede dugi niz godina ulaže znatna financijska sredstva u razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje, kao i prerade. Posebnu priliku i prigodu vidimo u zaštiti autohtonih i tradicijskih proizvoda. Za sada smo uspjeli, uz pomoć udruga, županija i svih onih koji ih žele zaštititi od zaborava, zaštititi 35 proizvoda i po tome smo sedma država u Europskoj uniji. U ovoj inicijativi vidimo priliku da naši poljoprivredni proizvođači mogu dobiti dodatnu vrijednost svojih proizvoda, a jednako tako mogu biti i prepoznatljiviji i konkurentniji na tržištu – rekao je Tušek i također pozvao sve da se odazovu sajmu na kojem je najavljeno 20-ak izlagača koji će posjetiteljima ponuditi razne delicije, od maslinovog ulja, kupusa i pršuta, pa sve do tradicionalnih proizvoda iz Krapinsko – zagorske županije.

– Pozivam vas da podržite poljoprivredne proizvođače i ovu inicijativu te da svi zajedno radimo na očuvanju tradicije i našeg integriteta te na taj način radimo na promociji hrvatske poljoprivrede i prehrambene kulture – poručio je Tušek. 

Inače, 14. travnja 2015. godine Krčki je pršut registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla i upravo se 14. travnja obilježava kao Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda. (vc, vh)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba