U sklopu 343.914.506 kuna 'teškog' projekta

Izluđuje vas kad ne znate kad će kiša? DHMZ lansirao meteorološki radar koji vam može pomoći!

Objavljeno: 25.04.2022. zagorjeinternational

Meteorološki radar na lokaciji MRC (Meteorološki radarski centar) Debeljak je WRM200 C-band dvojno polarizirani Doppler radar proizvođača Vaisala OYJ. Radar je instaliran u travnju 2022. godine u sklopu Projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u Republici Hrvatskoj METMONIC, priopćijo je DHMZ na svojim službenim stranicama.

– Radarska zraka ima valnu duljinu od 5,3 centimetara i širinu od 0.95°. Optimalan domet radara je 240 kilometara. Mjerenja se izvršavaju svakih pet minuta. Početna elevacija antene je 0,5°, a završna 25°. Na slici se nalazi produkt MAX koji prikazuje vrijednost maksimalne radarske refleksivnosti za svaki pojedini ˝piksel˝, kao i vertikalnu projekciju maksimalne radarske refleksivnosti po visini prikazanu na bočnim panelima. Produkt MAX je rezultat “volume scan-a” koji se izvršava u intervalima od pet minuta. “Volume scan” započinje na elevaciji od 0,5° i završava na 25°. Podaci se prikazuju i obrađuju pomoću programske podrške Vaisala-IRIS. U gornjem desnom kutu slike označena je visina, a naznačeno vrijeme je termin početka radarskog mjerenja (po službenom vremenu). Na dnu slike se nalazi skala u boji koja prikazuje radarski odraz, a uz sliku je opisna skala izračunate količine oborine i moguće pojave – objasnili su iz DHMZ-a.

Uz radarsku sliku nalazi se skala refleksivnosti oblaka u dBZ-ima od dva do 70 dBz-a u koracima po pet dBZ-a. Konvektivna naoblaka tipično poprima vrijednosti 35 i više dBZ-a. Što je veća refleksivnost, Cb (Cumulonimbus) je opasniji (moguće u tučonosan), tj. konvektivni procesi su izraženiji, oluje su jače.

Ukupna procijenjena vrijednost ovog projekta iznosi 343.914.506 kuna, od čega 85 posto financira Europska unija sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15 posto Republika Hrvatska kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba