U tijeku detaljna obnova varaždinskog groblja

“Ovo nije obično groblje, to je spomenik kulture i jedno od najljepših groblja Europe i mora mu se vratiti stari sjaj”

Objavljeno: 15.04.2022. zagorjeinternational

Na varaždinskom groblju je u srijedu održana konferencija za novinare na kojoj su varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i direktorica Parkova Jelena Sekelj govorili o radovima na uređenju groblja koji su u tijeku i koji će uskoro biti poduzeti.

Bosilj je tom prilikom istaknuo da će varaždinsko groblje sljedeće godine imati 250 godina od prvog ukopa. 

– Još dok smo bili glavni grad Hrvatske od 1773. godine Varaždin je počeo na ovom mjestu brinuti za svoje preminule građane. Mi dugujemo Hermanu Haleru što je početkom stoljeća od ovog groblja napravio najveći varaždinski park. Moj zahtjev prema novoj upravi Parkova i groblja je bio da se groblju mora vratiti sjaj. To je ozbiljno shvaćeno i ovi radovi na uređenju staza su samo jedan mali dio radova kojim ćemo vratiti sjaj groblju koje mora biti na ponos svim Varaždincima – rekao je gradonačelnik. 

Jelena Sekelj, direktorica Parkova, istaknula je da je varaždinsko groblje zapravo “grad u gradu”, mjesto na kojem je pokopano gotovo 37.500 osoba. 

– Ovo nije obično groblje, to je spomenik kulture, to je jedno od najljepših groblja Europe, a to je i najposjećenija turistička točka u gradu. Ove godine radi se malo veći zahvat na uređenju staza od kojih se dio morao rekonstruirati, a na velikom dijelu je razasut novi agregat. Danas je završena prva faza radova, a nastavit će se uređivanje Aleje branitelja, staze oko kosturnice te zahtjevni radovi na uređenu zelenila groblja. Također, napravit će se i temeljita snimka stanja tri stotine stabala i poznatih tuja kako bi se dobile preporuke stručnjaka o njihovom održavanju – rekla je Sekelj te najavila i obnovu spomen kosturnice, križeva i šetnice koja će spajati staro i novo groblje te obnovu istočnog zida i sjeverne ograde groblja. 

Što se kapaciteta groblja tiče, trenutno je na novom groblju slobodno 264 grobnih mjesta te osam mjesta za izgradnju grobnica. S obzirom na to da je godišnji prosjek oko 100 novih grobnih mjesta te 10 grobnica, a lani je dodijeljeno 131 grobno mjesto i 10 grobnica, planira se daljnja izgradnja groblja. Također, uredit će se tri prioritetna polja na način da se urede glavne i sporedne staze oko navedenih polja, a prijedlog Parkova su prioritetna polja ’40’ (122 groba mjesta i 64 zemljana groba), ’41’ (83 grobna mjesta) i ’42’ (52 grobnice). 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba