Fakultet koji daje vjetar u leđa

FOI POTIČE STUDENTSKO PODUZETNIŠTVO: Na tržište rada kreće studentski startup ‘Looma’

Objavljeno: 02.04.2022. zagorjeinternational

Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu sklopio je sporazum sa studentima, osnivačima studentskog startupa ‘LOOMA’, koji je tim činom ušao u program inkubacije tvrtki u razvoju pod nazivom Startup@FOI.
Radi se o programu podrške studentima FOI-ja u razvoju poduzetničke ideje te osnivanju i upravljanju vlastitim poduzetničkim pothvatom. Kroz program Startup@FOI, Fakultet osigurava studentima financijsku i operativnu podršku kroz pokrivanje troškova ‘stanovanja’ tvrtke u Tehnološkom parku te knjigovodstvenih i pravnih usluga na razdoblje od godine dana. Ugovor je sa predstavnicima startupa – studentima Dariom Mikulekom, Timonom Terzićem i Bojanom Horvatom potpisala dekanica FOI-ja Nina Begičević Ređep.

Studentski startup LOOMA bavi se video produkcijom – osmišljavanjem, snimanjem, montiranjem i produkcijom promotivnih videospotova, izradom profesionalnih fotografija te ostalih medijskih usluga. Program Startup@FOI, kroz koji će primati operativnu i financijsku podršku tijekom idućih godinu dana, namijenjen je svim studentima FOI-ja koji bi htjeli steći dodatna saznanja iz svijeta poduzetništva ili koji žele razraditi svoje studentske ideje u uspješan projekt ili posao te pritom ostvariti podršku za otvaranje vlastitog biznisa.

Jedinstveni program

FOI je studentima, pokretačima startup-a LOOMA, pomogao u smještanju u prostore Tehnološkog parka u Varaždinu, u kojem je tvrtka opremila svoj ured i započinje sa svojim radom. Uz to, u okviru ovog programa pružena im je i podrška u vidu računovodstvenih i pravnih usluga, poput osiguravanja financijskog knjigovodstva, obračuna plaća i honorara, prijave i odjave zaposlenih, izrade statističkih izvještaja i poreznog savjetovanja i konzultacija, u suradnji s Office-om, obrtom Zlate Mikašek. Pravne usluge koje su studentima stavljene na raspolaganje obuhvaćaju podršku u pravnim procesima poput sastavljanja ugovora i ostalih pravnih akata koje će tvrtka trebati kreirati u okviru svog daljnjeg djelovanja.

Studentima se na ovaj način želi olakšati teret koji podnose sve tvrtke prilikom izlaska na tržište rada, stoga će ih Fakultet stručno savjetovati i usmjeravati, ali i povezivati s uspješnim predstavnicima IT scene.

– Jedinstveni je to model podrške studentima u Hrvatskoj, kojeg smo pokrenuli još 2015. godine, kada je kroz ovaj sustav podrške studentskim poduzećima osnovana i prva studentska tvrtka Tourgent za razvoj aplikacija u prometnoj industriji – ističe dekanica FOI-ja Nina Begičević Ređep i dodaje da je već iduće godine predstavljena i druga takva tvrtka MyBeeLine, koja je tada prva predstavila svojevrsnu digitalizaciju pčelarske industrije. Uz njih, u programu je bila i tvrtka za web dizajn i projektni menadžment Zero Molecule.

– Looma je prepoznata kao perspektivna studentska ideja u domeni razvoja multimedijskih sadržaja, usko povezanih s inovativnim konceptima u razvoju bespilotnih letjelica za snimanje video i foto sadržaja i sretni smo što im kao Fakultet možemo biti partner i dati i im vjetar u leđa – zaključila je.

Školovanje i biznis

– Podrškom su zadovoljni i studenti koji su u jedan biznis uspjeli uspješno spojiti multimediju i razvoj informacijskih sustava, područja rada za koje se školuju na fakultetima u Varaždinu. Do sada smo već uspješno realizirali niz poslovnih projekata, poput izrade promotivnih video uradaka za različite tvrtke poput Specka, za turističke zajednice i druge javne institucije, a surađujemo i s FOI-jem na projektu edukacije pilota dronova – Drone Pilot Academy i natjecanju DPA Media Challenge – rekao je FOI-jevac Bojan Horvat i zahvalio Fakultetu organizacije i informatike na podršci – poručuju s FOI-a.

Startup tvrtka LOOMA će uskoro imati priliku predstaviti svoje djelovanje i na domaćem i međunarodnom tržištu u čemu će joj pomoći FOI, a nakon potpisivanja ovog ugovora o suradnji, dogovorena je i podrška u daljnjem razvoju tehnoloških inovacija na kojima već sada ovaj radišni studentski trojac intenzivno radi.

– LOOMA timu želimo što više sreće i uspjeha u daljnjem radu, a Startup@FOI programu podrške još mnogo kvalitetnih i perspektivnih studentskih startup projekata – poruka je koja je stigla s FOI-a.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba