Istraživanje pokazalo zabrinjavajuće rezultate:

I samo jedna čaša piva ili vina dnevno može negativno djelovati na mozak

Objavljeno: 26.03.2022. zagorjeinternational

Novo istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Pennsylvania pokazalo je da čak i naizgled male količine alkohola mogu negativno utjecati na mozak, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, rezultati istraživanja koji su objavljeni ovaj mjesec, pokazali su da ljudi koji su dnevno pili količinu alkohola istovjetnu čaši vina ili piva u prosjeku imaju nešto manji mozak od onih koji ne konzumiraju alkohol.

U istraživanju je sudjelovalo 36.678 osoba srednje dobi, a autori studije analizirali su njihove mozgove magnetskom rezonancom.

Primjerice, kada je riječ o tipičnom 50-godišnjaku koji ima naviku uživanja u jednom piću dnevno, njegov mozak čini dvije godine starijim u usporedbi s mozgom osobe koja ne pije. Rezultati su pokazali i da veća količina alkohola ima znatno gori učinak na mozak – mozak osoba koje su konzumirale dva pića dnevno izgledao je u prosjeku deset godina stariji nego kod onih koji ne piju.

Autori istraživanja ističu da su ovakvi rezultati zabrinjavajući, a stručnjaci upozoravaju da treba biti na oprezu i sa studijama koje pokazuju da dnevno čaša vina pozitivno utječe na kardiovaskularno zdravlje jer američka udruga za srce upozorava da znanstvenici do sada nisu dokazali da vino uistinu ima takav učinak, a ono što je sigurno, jest da kronična konzumacija alkohola uzrokuje porast krvnog tlaka te povećani rizik od nekih oblika raka.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba