Premijer sa županima održao sastanak o aktivnostima vezanim uz prihvat migranata

Plenković: To je prijateljski narod koji izrazito pati u ovom trenutku i mi mu želimo pomoći

Objavljeno: 24.03.2022. zagorjeinternational

U Zagrebu je u srijedu održan sastanak predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića sa županima, predstavnicima Udruge gradova u RH i Hrvatske zajednice općina te predstavnicima Međuresorne radne skupine, na kojem se raspravljalo o aktivnostima vezanim uz prihvat i zbrinjavanje izbjeglica iz Ukrajine. 

Potrebna zahtjevna priprema

Premijer Plenković rekao je kako je cilj sastanka rasprava o tome što se može poboljšati u postojećoj strukturi, a tom je prilikom istaknuo da je u ovom trenutku potrebna zahtjevna priprema te da je Vlada već poduzela niz akcija koje uključuju potpore u segmentima civilne zaštite te tehničke, humanitarne, vojne i diplomatske pomoći. 

– Hrvatska je prije 30-ak godina brinula, ne samo o vlastitim prognanicima iz tada okupiranih područja, nakon Miloševićeve velikosrpske agresije na Hrvatsku, nego i o brojnim izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine, kao i Hrvatima koji su napuštali Srbiju. Djelujemo sada na temelju tih iskustava, kada smo pokazali veliku solidarnost. To je prijateljski narod koji izrazito pati u ovom trenutku i mi mu želimo pomoći – rekao je Plenković. 

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar naglasio je kako se nažalost očekuje još veći priljev osoba iseljenih iz Ukrajine zbog čega su se razmatrale razne varijante njihovog smještaja, ali i osiguravanje pristupa odgojno-obrazovnom sustavu za ukrajinsku djecu. 

– Bio je to vrlo konstruktivan sastanak za kojeg vjerujem da će pridonijeti dobroj organizaciji svih mjerodavnih tijela na samom terenu i da ti jadni ljudi koji su bili primorani napustiti svoje domove, smještaj u Hrvatskoj pronađu sa što manje stresa, a poznavajući naše ljude to će biti napravljeno na visokoj profesionalnoj razini, ali s punim srcem – poručio je Kolar dodavši kako će i Županija učiniti sve što je u njihovoj moći da se osobe iz Ukrajine osjećaju što ugodnije. 

9357

U privatnim smještajima na području Krapinsko – zagorske županije trenutno je 51 osoba iz Ukrajine, a kako je istaknuo župan, na sastanku je nekoliko puta bilo naglašeno da se jave svi koji imaju dostupne smještajne kapacitete. 

– Vjerujem da će nakon toga biti veći odaziv ljudi, iako moram reći da ih je već sad dosta na području naše županije – zaključio je Kolar.

Inače, prema posljednjim podacima, izvijestio je premijer, u Hrvatsku je dosad ušlo 9357 izbjeglica iz Ukrajine, među kojima je 3629 djece.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba