GOTOVO JE S 'CYBERFLASHINGOM': Slanje prostih slika 'na prepad' postaje kazneno djelo

Tko genitalijima ‘zaslijepi’ primatelja, može ‘na hlađenje’ iza rešetaka i do dvije godine!

Objavljeno: 19.03.2022. zagorjeinternational

“Cyberflashing” je postupak slanja “prostih” fotografija strancima putem Bluetootha ili AirDrop funkcije, a isto će u Velikoj Britaniji uskoro postati i kazneno djelo. Oni koji će biti optuženi i proglašeni krivima za “cyberflashing” mogli bi se čak naći i u zatvoru i to na dvije godine, prenosi Net.hr

Istraživanje sociologinje Jessice Ringrose provedeno 2020. godine pokazalo je da je čak 76 posto djevojaka u dobi od 12 do 18 godina dobilo gole slike dječaka ili muškaraca, a još jedno istraživanje provedeno dvije godine ranije pokazalo je iste rezultate, odnosno, gotovo polovica žena između 18 i 34 godine, a koje su sudjelovale u istraživanju, dobilo neželjene slike eksplicitnog sadržaja. 

Takav se eksplicitni sadržaj, kao što je spomenuto, širi Bluetooth tehnologijom ili AirDrop funkcijom koja, ako su nečije postavke AirDropa postavljene na “svi”, omogućava da netko izvan popisa kontakata te osobe može anonimno zatražiti da mu pošalje datoteku. Identitet pošiljatelja može ostati anoniman, a sporne se fotografije mogu pojaviti na uređaju, što znači da su žrtve prisiljene vidjeti je, čak i ako je prijenos odbijen. 

Dominic Raab, zamjenik britanskog premijera, rekao je da mu je zaštita žena i djevojaka glavni prioritet te da se iz tih razloga seksualne i nasilne počinitelje duže drži iza rešetaka kako bi žrtve imale više vremena za prijavu napada. 

– Učiniti “cyberflashing” određenim zločinom najnoviji je korak, slanje jasne poruke počiniteljima da će se suočiti sa zatvorom – izjavio je Raab.

Tajnica Nadine Dorries dodala je kako tehnologija ima moć zbližiti ljude i učiniti njihove živote boljima, no istodobno omogućava ovakva ili slična ponašanja pojedinaca koji žele zlostavljati, nauditi i uznemiravati. 

– Nadolazeći zakon o sigurnosti na internetu prisilit će tehnološke tvrtke da prestanu koristiti svoje platforme za počinjenje podlih djela cyberflashinga – kazala je Dorries. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba