Raznih oblika i dimenzija, a uvijek neizostavan detalj

Ogledalo – ukras bez kojeg ne možemo

Objavljeno: 17.03.2022. zagorjeinternational

Možete li zamisliti život bez ogledala? Teško, zar ne? Ogledala su sastavni dio opreme svakog doma, ali i poslovnih prostora. Imaju praktičnu i dekorativnu funkciju, i bilo za šta da ih koristimo – prosto su savršena. 

Ogledala prate ljude tisućama godina. Čovjek je oduvijek bio fasciniran vlastitim odrazom. Brončana ogledala otkrivena su tijekom iskopavanja u Mezopotamiji, i datiraju oko 3000 godina prije Krista. Tada su se ljudi odražavali u sjajno poliranom metalu, dok su danas ogledala općenito izrađena od stakla i koriste se na mnogo raznih načina.

U tekstu koji slijedi, pročitajte o tome gdje moramo imati ogledalo, kako ih koristiti za dizajn prostora, te kako prepoznati kvalitetu ogledala.

Svaki stan treba imati najmanje tri ogledala

Upravo tako! Pritom se, prije svega, misli na praktično korištenje. Naravno da uvijek možemo dodati i više dekorativnih ogledala u različitim veličinama. 

Dakle, gdje bismo morali imati ogledalo u domu:

Ogledalo u hodnikuVeliko ogledalo u hodniku je neizostavno u svakom stanu ili kući. Trebalo bi biti u punoj dužini kako biste mogli dobro pogledati svoj izgled prije izlaska van. Okvir treba odabrati tako da odgovara ostatku namještaja, ali nemojte štedjeti na ovom ogledalu, jer ono spada u prvi dojam posjetitelja vašeg doma. Ogledala bez okvira čine prostor većim, dok će ona u drvenom ili baroknom okviru, vašem okruženju dati toplinu.

Ogledalo u kupaonici – U ovom dijelu doma, naročito ne možemo biti bez ogledala. Kupaonska ogledala, ako je moguće, osvijetlite sa tri strane – sa po jednim izvorom svjetlosti odozgo, s lijeve i desne strane. Tada na licu nema sjena. U kupaonici je dobro imati i dodatno ogledalo koje povećava odraz, jer to olakšava šminkanje ili obrezivanje muške brade. Ormarić-ogledalo ili trodijelna, okretna ogledala, vrlo su praktična za ovaj dio stana.

Ogledalo u spavaćoj sobi – Za ovaj prostor preporuča se ogledalo u punoj dužini, od poda do stropa. Na taj način se možete lijepo osmotriti pri odijevanju, da li vam sve stoji kako treba. Ovdje je obično zidno ogledalo prikladno, ali i stojeće ogledalo može biti jako lijepo i vrlo praktično, jer ga možete premještati. Ormari u spavaćoj sobi često imaju vrata od ogledala, što također lijepo izgleda u prostoru.

Kvaliteta je osobito važna za velika ogledala. Veće ogledalo ne smije biti manje od tri milimetra debljine, inače će se deformirati i lako slomiti. Međutim, ne smijete koristiti ni predebelo staklo, jer će tako biti preteško za vješanje i potencijalno opasno. Ako imate djecu, svakako biste trebali uzeti ogledalo od sigurnosnog stakla, a postoje i posebne zaštitne folije koje se lijepe na staklenu površinu i sprječavaju da se ogledalo razbije u tisuće oštrih krhotina.

Postavite ogledalo nasuprot prozoru – soba će tako izgledati svjetlija i veća. Ogledalo postavljeno vodoravno, preko sobe, proširuje prostor. Nemojte ga postavljati tako da odražava prljave kutove ili izravnu sunčevu svjetlost!

Ukoliko je vašem domu potrebno osvježenje – investirajte u ogledalo. Internet-trgovine imaju širok izbor različitih ogledala, a na vama je samo da se udobno smjestite i sve obavite iz vlastitog doma.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba