VARAŽDIN: Održana uvodna konferencija projekta “Mi možemo”

“U aktualnoj školskoj godini bit će financiran rad 96 pomoćnika u nastavi za 98 učenika s teškoćama”

Objavljeno: 16.03.2022. zagorjeinternational

U Županijskoj palači u Varaždinu u utorak je održana uvodna konferencija projekta “Mi možemo”, petog po redu projekta osiguravanja pomoćnika u nastavi u školama u kojima je Varaždinska županija osnivač. Uvodnoj konferenciji su putem ‘ZOOM’ aplikacije nazočili ravnatelji škola koje su uključene u projekt te zamjenica župana Silvija Zagorec, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek kao i Sanja Peharda iz Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije. 

Od 2014. godine

Zamjenica župana je u svom pozdravnom obraćanju naglasila kako Varaždinska županija još od 2014. godine aktivno sudjeluje i provodi projekte pomoći učenicima s posebnim potrebama putem uključivanja pomoćnika u nastavi.

– U tom periodu realizirali smo četiri projekta kojima se poboljšala kvaliteta obrazovanja u redovnom školovanju djece s teškoćama, pa tako nakon projekata (osiguravanje pomoćnika učenicima u školama Varaždinske županije, Veliki za male , Uz tebe sam, Ja mogu) krećemo s petim projektom naziva “Mi možemo”. Znate i sami da je rad pomoćnika u nastavi financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda te sredstvima iz proračuna Varaždinske županije. Ovaj jednogodišnji projekt vrijedan je malo više od četiri milijuna kuna od čega Varaždinska županija izdvaja sredstva u iznosu od 434.897 kuna, odnosno deset posto – rekla je Zagorec te dodala kako su pomoćnici u nastavi postali sastavni dio pedagoškog standarda.

– Oni nisu samo velika i neophodna pomoć djeci već i učiteljima te roditeljima – zaključila je zamjenica župana. 

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek je rekao kako je Županija u sedam godina za pomoćnike u nastavi osigurala više od 22,5 milijuna kuna, u prosjeku godišnje oko 3,3 milijuna kuna.

– To je respektabilan iznos i za puno bogatije sredine od Varaždinske županije. Projekt puno doprinosi kvaliteti pedagoškog i socijalnog standarda u našim školama i okruženju, dobro je zaživio i teško možemo zamisliti da ga nema – napomenuo je Huđek.

Projekt vrijedan 4.348.972 kune

Administratorica projekta, Sanja Peharda iz Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije je predstavila projekt.

– Projekt “Mi možemo” vrijedan je 4.348.972 kune od čega su 3.914.075 kuna bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda, a Varaždinska županija je izdvojila sredstva u iznosu od 434.897 kuna. Razdoblje provedbe projekta je od kolovoza 2021. do kolovoza ove godine. Ovim sredstvima će biti financiran rad 96 pomoćnika u nastavi za 98 učenika s teškoćama u 23 osnovne i šest srednjih škola kojima je Varaždinska županija osnivač – naznačila je Sanja Peharda.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba