Organiziran po hibridnom modelu i s više od 450 sudionika

OŠ Antuna Mihanovića Klanjec ugostila stručni skup o kajkavskom govoru za učitelje i nastavnike

Objavljeno: 15.03.2022. zagorjeinternational

Osnovna škola Antuna Mihanovića Klanjec u petak je bila domaćin državnog stručnog skupa za učitelje i nastavnike hrvatskoga jezika pod nazivom “Očuvanje zavičajnoga govora u izvannastavnim i projektnim aktivnostima: kajkavski govor“ u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. 

Organiziran je hibridno, odnosno, pedesetak sudionika, predavača, voditelja županijskih stručnih vijeća i uzvanika prisustvovalo mu je uživo u Velikoj dvorani Grada Klanjca, a 400 učitelja i nastavnika putem videokonferencije na daljinu. 

Skup je realiziran uz potporu Krapinsko-zagorske županije i Grada Klanjca te su mu nazočili i pozdravili sudionike gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Krapinsko – zagorske županije Mirjana Smičić Slovenec, a u ime domaćina, okupljenim se kolegama u Klanjcu i širom Hrvatske obratila i ravnateljica klanječke osnovne škole, Melita Ulama.

Skupu je prisustvovala i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać istaknuvši da su izvorni govornici ključni u očuvanju zavičajnoga govora te, iako je ovo prvi državni stručni skup posvećen kajkavskom govoru, Agencija će ubuduće nastojati organizirati skupove o zavičajnim govorima. 

Na skupu su sudjelovali i akademik Drago Štambuk, Anita Celinić iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje i Marina Marinković s Filozofskog fakulteta, dok su o primjerima dobre prakse iz zagorskih osnovnih škola govorile prave čuvarice kajkavskoga govora Danica Leštek iz OŠ Donja Stubica, Josipa Kocman Grošinić iz OŠ Vladimira Nazora Budinšćina i Pavica Iveković iz OŠ “Lijepa naša” Tuhelj.


Učenici iz Lučelnice i Klanjca, pod vodstvom učiteljica Mire Petek i Danijele Stanišak, predstavili su se dramsko-scenskom igrom “Odnavek i zanavek” i pritom pokazali kako se čuva zavičajni govor, a skup je završio stihovima iz Balada Petrice Kerempuha u izvedbi glumca Adama Končića.  

Organizatorice i moderatorice skupa bile su viša savjetnica za hrvatski jezik u riječkoj podružnici Agencije za odgoj i obrazovanje Barbara Beronja, te viša savjetnica za natjecanja i smotre Ivana Ivančić Medved. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba