Na posljednjoj sjednici Županijske skupštine aktualiziralo se važno pitanje - nakon HDZ-a oglasili se i nezavisni

VINCELJ: Želimo da Krapinsko – zagorska županija bude predvodnik u rješavanju problema pomoćnika u nastavi

Objavljeno: 15.03.2022. zagorjeinternational

Vijećnik Županijske skupštine Romeo Vincelj izrazio je zadovoljstvo što se na posljednjoj održanoj Skupštini tema pomoćnika u nastavi prometnula kao jedna od najvažnijih. Inače, Krapinsko – zagorska županija je za projekt “Baltazar”, a koji se tiče pomoćnika u nastavi, osvojila prvu nagradu po izboru javnosti na natjecanju “Regiostars 2021.” u kategoriji “Fair/Pravedna Europa: Njegovanje inkluzije i antidiskriminacija”, a kvalitetu projekta primijetila i Europska komisija. Međutim, napisao je Vincelj u svom priopćenju, nije bilo daljnjih pomaka da se konkretnim mjerama zahvali ljudima koji direktno sudjeluju u projektu i koji su radom i trudom zaslužni što je nagrada stigla upravo u Zagorje. 

Počelo amandmanom

Vincelj i Viktor Šimunić, sadašnji oroslavski gradonačelnik, s angažmanom po tom pitanju su krenuli krajem prošle godine podnijevši amandman na proračun kojim su tražili da se redovno godišnje financiranje političkih stranaka, koje imaju vijećnike u Županijskoj skupštini, te nezavisnih vijećnika smanji s 500.000 na 190.000 kuna. 

Vincelj je u priopćenju istaknuo da je plaća pomoćnika u nastavi za puno radno vrijeme 2000 kuna mjesečno, dok županijski vijećnici godišnje primaju više od 13.000 kuna uz što dolazi i vijećnička naknada. Šimunić i Vincelj predložili su smanjenje s 13.157,90 kuna po članu i 14.473,67 kuna po članici na 5000 po članu, odnosno 5500 po članici Skupštine, čime bi se uštedjelo 310.000 kuna za koje su predložili da se preusmjere za plaće pomoćnika u nastavi. Amandman tada nije prošao.

– Jedino me veseli čvrsto obećanje župana da će se povećanje sredstava za plaće pomoćnika u nastavi unijeti u idući županijski proračun – komentirao je Vincelj u prosincu nakon što je odbijen amandman. 

– Nakon više od tri mjeseca od te sjednice još više me veseli činjenica da je naš amandman pokrenuo lavinu i da je ta tema prerasla u temu broj jedan, ali i da su se u priču uključili i drugi kolege vijećnici pa je tako zbog neispunjenog obećanja župana javno prozvala Ljubica Jembrih (HDZ), vijećnica u Županijskoj skupštini i načelnica Lobora koja smatra da nakon što župan Željko Kolar nije u proračunu osigurao novac za pomoćnike u nastavi, te nakon što je prilikom izglasavanja proračuna krajem prošle godine obećao da će kod prvog rebalansa osigurati dodatni novac, to sada prilikom rebalansa proračuna ipak nije učinjeno – napisao je Vincelj u priopćenju i dodao: 

– Veseli me činjenica da su i vladajući, a tu prvenstveno mislim na župana i njegovu vladajuću većinu i to nekoliko puta, izrazili želju da riješimo problem pomoćnika u nastavi, odnosno da se osiguraju sredstva za povećanje plaća i da se pomoćnicima osiguraju plaće u srpnju i kolovozu – kazao je Vincelj.  

Odgovarajuće rješenje

Ne osiguraju li se sredstva za plaće pomoćnicima u nastavi i tijekom srpnja i kolovoza, bit će teško pronaći zainteresirane za obavljanje tog posla, piše Vincelj, a zbog prekida zaposlenja kroz ljeto i male satnice, interes se dodatno smanjuje.  

– S obzirom da je ovdje svima jasno da je želja vladajućih (SDP i partneri) na čelu sa županom, ali i skupštinske oporbe na čelu s HDZ-om da zajednički nađemo rješenja za njihove probleme, ovim putem ih sve pozivam da stave sa strane političke boje i raznolikosti, da zajedno sjednemo i uhvatimo se u koštac s izazovom da postanemo prva županija u Hrvatskoj koja će sustavno poboljšati status pomoćnika u nastavi – napisao je Vincelj u priopćenju te dodao kako prilikom idućeg rebalansa proračuna očekuje navedenu točku ugledati na dnevnom redu. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba