Održan jubilarni deseti Interslast - kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva

Neke od najboljih hrvatskih slastica dolaze iz Oroslavja i Donje Stubice – osvajale su zlata, srebra i bronce

Objavljeno: 10.03.2022. zagorjeinternational

Interslast, kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva se, unatoč pandemiji, ove godine ipak održao i to po jubilarni deseti puta. Zahvaljujući entuzijazmu organizatora i članova Hrvatskog kuharskog saveza, odnosno njihovih stručnjaka i velikom interesu ljubitelja slastica, na ocjenjivanje je ove godine pristiglo gotovo 100 raznih vrsta kolača iz cijele Hrvatske. 

Natjecanje je ove godine bilo organizirano u tri kategorije, a natjecalo se u spravljanju slatkih pita od prhkog tijesta, spravljanju domaćih pogača i breskvica. 

Izvorni, domaći kolači 

– Bilo je izuzetno dobrih radova, pa smo vrlo zadovoljni – istaknuo je na kraju natjecanja predsjednik Sekcije za ocjenjivanje Hrvatskog kuharskog saveza Miroslav Dolovčak, koji je bio na čelu deseteročlanog žirija.  

– Inovativnost je i ovog puta bila prisutna, no mnogi radovi tek trebaju dobiti svoje kvalitativno usavršavanje i dotjerivanje. Svakako treba pohvaliti nastojanja organizatora da u vrijeme kada gotovo tri godine nema gastronomskih i slastičarskih događanja u Hrvatskoj, da se krene u ovakav organizacijski pothvat. Čestitam u ime žirija nagrađenima – dodao je Dolovčak. 

Jedan od poznatijih hrvatskih kuhara, Branko Čukelj rekao je da je na natjecanju bilo niz izvornih, domaćih kolača, a posebno iz Hrvatskog Zagorja.  

– Zanimljiva je bila svadbena pogača koje je dobila medalje, pa mislim da treba razmisliti i o njezinoj zaštiti. Posebno je bila zanimljiva stubička težačka pogača koja je dobila zlatnu medalju. Među sudionicima natjecanja bili su i profesionalni i hobi slastičari, no mislim da hobisti imaju veliki potencijal, te da su oni čuvari hrvatske, slastičarske baštine. Svakako ih treba podržati – rekao je Čukelj. 

U ime organizatora, direktor Novinsko – nakladničke tvrtke Robinson iz Zagreba, Stjepan Odobašić, rekao je da je u dogovoru sa žirijem odlučeno da će se zbog brojnosti natjecatelja i raznolikosti vrsta kolača dijeliti po nekoliko medalja za pojedine kategorije.  

– Naime, evidentno je da su mnogi radovi dobili izjednačen broj bodova, pa smo htjeli da dodatno nagradimo one najbolje. U okviru redakcijskog programa Robinson ima posebno natjecanje “European pastry Quality” za područje Alpe – Adria. Riječ je izvrsnim i originalnim izvornim proizvodima. Zahvaljujem se Krapinsko – zagorskoj županiji, Turističkoj zajednici Krapinsko – zagorska županije, Obrtničkoj komori Krapinsko zagorske županije i Hrvatskom kuharskom savezu, Dukatu i Podravki na suradnji na Interslastu. Posebno hvala stručnom žiriju – rekao je Odobašić. 

Ovogodišnji pobjednici 

U kategoriji “pita”, ove su godine zlatnu medalju odnijele pita od sira Ane Svetec, mađarica s nadjevom od koprive Udruge osoba s invaliditetom “Bolje sutra”, te rum pita s orasima Ivanke Bokun iz Donje Stubice. Srebro su u ovoj kategoriji osvojile starinska, medena pita Marije Crnjak, pita od rogača Štefice Tkalčević iz Oroslavja i pita sa sirom Đurđice Hrbić iz Donje Stubice. Brončane su bile pite Darinke Pušek iz Oroslavja, Mirice Žalec iz Donje Stubice, te pita Snježane Kuhar. 

Najbolje pogačice, one za zlatnu medalju, napravila je Mirica Sinković iz Donje Stubice, druge najbolje je ispekla Božica Lacković iz Oroslavja, a brončane pogačice napravila je Brankica Balabanić. 

U kategoriji “breskvica” zlato su odnijele Božica Lacković, Josipa Rasinec i Marija Trepotec za breskvice sa smokvama. Trepotec je dobila i srebro za breskvice s lješnjacima, a srebro su u ovoj kategoriji dobile još i Ana Hrčić i Štefica Tkalčević, obje iz Oroslavja. Brončane breskvice ispekle su Snježana Kuhar, Marija Senjan i Mirica Sinković iz Donje Stubice. 

U kategoriji “medenjaka” podijeljena je jedna zlatna medalja koja je pripala Vesni Križić za novigradske medenjake, a podijeljene su i medalje u kategoriji “European pastry quality”. Zlatnu je odnijela Ana Trnski, srebrnu Mirjana Mišulin i Suzana Bukvić, a brončanu Đurđica Hrbić iz Donje Stubice. 

Pokrovitelji su i ove godine bili Krapinsko – zagorska županija, Turistička zajednica Krapinsko – zagorske županije, županijska Obrtnička komora, te Udruga kuhara Krapinsko – zagorske županije. Generalni sponzori bile su tvrtke Dukat d.d. Zagreb i Podravka d.d. Koprivnica, a stručni sponzor  je bio Hrvatski kuharski savez. Inozemni pokrovitelj bio je Taste of peace (Kuhari bez granica) iz Izraela. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba