Načelnica Krapinskih Toplica Gordana Jureković o financijama, kreditu od šest milijuna kuna, neodgovornim građanima i mladima:

˝Još nam puno posla preostaje, ali se malim koracima bližimo zadanim ciljevima˝

Objavljeno: 06.03.2022. Marta Čaržavec

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Krapinskih Toplica donijete su važne odluke za razvoj te općine, koju prije svega karakterizira veliki gospodarski, ali i turistički potencijal. O čemu se radi, pojasnila je načelnica Gordana Jureković:

– Na dnevnom redu održane sjednice bila je tako odluka o zaduživanju za projekt parkirališta, šetnice i mosta, što iznosi šest milijuna kuna. Naime proveli smo postupak nabave, upite poslali na adrese triju banaka, međutim dobili smo samo jednu ponudu. Važno je spomenuti da smo dobili povoljnije uvjete od onih koji su bili na dnevnom redu prošle godine. U uvjetima je bio određen rok plaćanja kredita od deset godina, poček od tri godine, što znači da preklapanja u kreditima neće biti, kamata je fiksna i iznosi 0,78 posto što je također manje nego što je to bilo u prošlim uvjetima – objasnila je načelnica i dodala kako Općina trenutno otplaćuje i kredit za vrtić kojem će kraj plaćanja doći u 2025. godini te da će se novi kredit, ako ga Vlada odobri, početi plaćati sredinom 2025. godine.

Pomoć roditeljima

– U ova izazovna pandemijska vremena i vrlo česte samoizolacije djece u našem dječjem vrtiću Maslačak donijeli odluku prema kojoj ćemo financijski pomoći roditeljima. U odluci smo definirali da ćemo svim roditeljima s prebivalištem na području naše općine umanjiti ekonomsku cijenu vrtića od 20 kuna po danu samoizolacije – nadovezala se Jureković.

U području odgoja i obrazovanja Općina je odlučila nagraditi iznimno talentirane i darovite učenike što je, kako kaže načelnica, dodatan poticaj.

– Učenicima s ostvarenim zavidnim rezultatima na županijskim natjecanjima i onima s ostvarenim prosjekom ocjena 5,0 uručili smo poklon bonove u iznosu od 500 kuna te vjerujem da će im to biti dodatna motivacija da nastave s vrijednim radom. Oni su naša budućnost – poručila je načelnica.

Donesena je i odluka o visini fiksne cijene odlaganja komunalnog otpada i to za sve u iznosu od 68 kuna s PDV-om, a za one koji ne kompostiraju 98 kuna s PDV-om. Na tu će se cijenu, rekla je Jureković, obračunavati još i varijabilni trošak po odvozu za koji još uvijek od koncesionara nemaju informaciju koliki će biti.

Upitana o reakciji direktorice Eko aleje koja je, podsjetimo, putem društvenih mreža istupila objavivši fotografije otpada u velikom kontejneru kod ulaza na mjesno groblje na koji je naišla, kaže:

– Žao mi je što još uvijek ima neodgovornih građana koji otpad bacaju u prirodu. Najžalosnije je što se to događa u općini koja ima vlastito reciklažno dvorište besplatno za sve naše mještane, zatim mobilno reciklažno, kontejnere i koncesionara Eko flor koji svaki tjedan prazni kante – rekla je Jureković i podsjetila na 569 tisuća kuna vrijedan projekt ˝Održivo gospodarimo otpadom u Pregradi i Krapinskim Toplicama˝, kojem je glavni cilj bio informirati stanovnike općine Krapinske Toplice i grada Pregrade o načinima postupanja otpadom koji dovode do smanjenja količine otpada odloženog na odlagališta, kroz pet obveznih i sedam preporučenih izobrazno – informativnih aktivnosti.

Obročna otplata

– Kroz navedene aktivnosti, građani su trebali stečeno znanje primijeniti pri promjeni svojih svakodnevnih životnih navika i usvojiti važnost odgovornog postupanja s otpadom u smislu održivog razvoja svojih lokalnih sredina – poručila je načelnica.

Važnost uloge mještana Jureković je provukla kroz aktivnosti udruga, naglasivši pritom rad s djecom kroz Nogometni klub Krapinske Toplice te očuvanje tradicije, što kvalitetno iz godine u godinu čini Udruga žena Vrtnjakovec.

O najvažnijim pothvatima u nekoliko proteklih mjeseci, zadacima s kojima se tek valja uhvatiti u koštac, ali i o aktivnostima za koje su zaslužni mještani ističe kako je posla još puno, ali da su iskoraci, pogotovo oni koji se tiču financija vidljivi.

– Ono što je svakako dobra perspektiva naše općine je da smo sa svim velikim dobavljačima uspjeli dogovoriti obročnu otplatu što nam uvelike olakšava poslovanje. Također, uspjeli smo sanirati otprilike dva milijuna kuna starih dugovanja. Još nam puno posla preostaje, ali se malim koracima bližimo zadanim ciljevima. Postoje neke najave pozitivnih gospodarskih pomaka u našem mjestu pa mi to ulijeva optimizam, ali o tom po tom – zaključuje Jureković.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba