U Oroslavju otvoren obnovljeni Dom kulture te je svečano obilježena ceremonija bratimljenja s malteškim gradom Saint Paul’s Bay

ŠIMUNIĆ: Otvorenje Doma velik je događaj za naš grad, a bratimljenje povijesni trenutak – čeka nas uzbudljivo putovanje

Objavljeno: 27.02.2022. Vanja Hozmec

U Oroslavju je večeras svečano otvoren adaptirani Dom kulture, a ujedno je obavljena i ceremonija bratimljenja između Grada Oroslavja i malteškog grada Saint Paul’s Baya. 

Gradonačelnik Viktor Šimunić bio je posebno ponosan što je baš on na poziciji koju obnaša i iz tog razloga može otvoriti obnovljenu dvoranu Doma kulture jer ga za taj prostor vežu posebne uspomene.

– Naime, prije 21 godinu, kada sam imao 10 godina, sam prvi puta nastupio na ovim daskama s KUD-om i da mi je netko rekao kako ću ja jednog dana iznova otvarati ovu dvoranu, rekao bi mu da je lud, međutim, upravo to se dogodilo i stvarno mi je velika čast da mogu otvoriti ovu dvoranu – prisjetio se Šimunić. 

‘Jedna od ljepših’

Dvorana je potpuno obnovljena. Novi su podovi, zidovi, krov, ali i druge stavke poput klimatizacije, instalacija i razglasa. Njeno se otvorenje u gradu dugo iščekivalo. 

– Moram posebno istaknuti da je ovo projekt koji je započet od bivšeg gradonačelnika gospodina Tuđe čija je ideja bila da se krene u realizaciju projekta. Nastavio ga je gospodin Gredičak, a evo mi imamo čast da završimo ovaj projekt i da otvorimo ovu dvoranu. Mislim da svi zajedno možemo biti ponosni da Grad Oroslavje i građani Oroslavja imaju jednu ovako lijepu dvoranu, jednu od ljepših u našem kraju. Puno je posla još pred nama, ali najveći posao je napravljen. Bivši su se gradonačelnici potrudili da se krene u ovo, a mi ćemo se pobrinuti da se ova dvorana koristi čim više i da ne bude prazna, nego da svi sugrađani koriste sve njene benefite – naglasio je gradonačelnik. 

Šimunić se potom dotaknuo i ceremonije bratimljenja Grada Oroslavja s gradom Saint Paul’s Bay te je rekao da smatra kako od ovoga neće profitirati samo dva spomenuta grada, već i zemlje Malta i Hrvatska. 

– Iznimno sam ponosan što smo ovdje doveli cijelu delegaciju Saint Paul’s Baya. Osim što je otvorenje Doma kulture veliki događaj za naš grad, smatram da je ovo bratimljenje iznimno velik i povijesni trenutak jer se po prvi puta bratime gradovi iz Hrvatske i Malte i smatram da nas čeka veliko i uzbudljivo putovanje kroz projekte i suradnju – kazao je Šimunić. 

Zadovoljstvo i uzbuđenje zbog buduće suradnje nije skrivao niti gradonačelnik malteškog grada Saint Paul’s Baya Alfred Grima. 

– Počašćen sam biti ovdje i s vama slaviti otvaranje jednog ovako lijepog mjesta kao što je vaš Dom kulture. Također mi je drago što sam ovdje zbog potpisivanja ovog sporazuma oko bratimljenja za kojeg vjerujem da će donijeti benefite ne samo gradovima, nego i našim zemljama kao članicama Europske unije. Veselimo se budućnosti i želimo ovo zajedničko putovanje učiniti još snažnijim kako vrijeme bude odmicalo – poručio je Grima. 

Iskrene čestitke na novootvorenom prostoru Doma kulture gradonačelniku i Gradu Oroslavju uputila je i zamjenica župana Jasna Petek, istaknuvši kako je spomenuti prostor odavno bio mjesto lijepim kulturnim događanjima, koncertima, priredbama i festivalima. 

– Domovi kulture obično su mjesta susreta, druženja, kulturnih događanja, njegovanja baštine i povijesti, ali i organiziranja raznih kulturnih manifestacija koje slijede nove pravce u kulturi i alternativnu scenu kao što je to bilo ovdje kod mnogih dosadašnjih događanja. Stoga zaista želim da ovo mjesto bude mjesto lijepih, veselih susreta i druženja, ali i učenja, te se nadamo da će i Krapinsko – zagorska županija biti dio toga u budućnosti – rekla je Petek, a potom čestitala i na ceremoniji bratimljenja. 

Ključ je u suradnji 

– Upravo u kontekstu globalnih događanja unatrag nekoliko dana uviđamo koliko je važno prijateljski surađivati, imati zajedničke interese te zajedno planirati i raditi na globalnom nivou. Posebne čestitke upućujem gradonačelnicima na bratimljenju i želim im puno uspješnih zajedničkih projekata, a naravno, sve na korist, zadovoljstvo i veselje građana vaših gradova – poručila je Petek. 

Čestitkama se pridružio i izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske i predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora, Siniša Hajdaš Dončić. 

– Drago mi je da su gospodin Šimunić i Grad Oroslavje brzo našli partnera na Malti, gospodina Alfreda Grima, i mislim da će suradnja, ne samo u ekonomiji nego i kulturi, sportu i svemu ostalome što dva grada zajedno mogu uspostaviti, biti dobra i to je, osim za Grad Oroslavje, dobro i za Krapinsko – zagorsku županiju, ali i za Hrvatsku. Još jednom čestitam i želim što više zajedničkih inicijativa i zajedničkih akcija – završio je Hajdaš Dončić. 

Svečanosti su, uz brojne goste, nazočili i brojni gradski vijećnici te načelnici i gradonačelnici s područja županije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba