HUM NA SUTLI: Održana četvrta edukativna radionica u sklopu projekta ˝Obitelj i ja u njoj˝

˝Sve što smo mi – odgaja našu djecu, bez govora i truda, samo od sebe˝

Objavljeno: 25.02.2022. zagorjeinternational

Ove je srijede održana četvrta po redu edukativna radionica u sklopu projekta ˝Obitelj i ja u njoj˝ Udruge žena Humsko srce. Ovoga puta u online izdanju, radionicu pod nazivom ˝Prepoznavanje, izražavanje i kontrola emocija˝ održala je Valentina Artić, ispred Obiteljskog centra Krapina.

Emocije i komunikacija

Djeca mogu izražavati emocije, naučiti ih razumjeti i kontrolirati, no hoće li to ona i raditi, u velikoj mjeri ovisi o načinu na koji su odgojena, kako se s njima komunicira i kako ona međusobno komuniciraju, stoga je uloga roditelja ključna. Razumjeti emocije djeteta jedan je od važnijih segmenata roditeljstva. Djeca emocija doživljavaju drugačije nego odrasli, njihove su emocije jednostavne i spontane, doživljavaju ih češće, kratkotrajnije su, snažnije i nestabilnije, a djeca ih izražavaju otvoreno i teže se suzdržavaju. U ranoj životnoj dobi djeca susreću osnovne, a potom i složenije emocije, igraju se s njima, preispituju njihovo djelovanje na druge i koriste ih svjesno za zadovoljenje svojih potreba.

Što su to emocije, koje sve vrste postoje, kakve reakcije mogu izazvati i kako se izražavaju, moglo se čuti u uvodnom dijelu ove radionice. Pojasnivši što je to emocionalna inteligencija i koliko je ona važna za uspjeh pojedinca, Artić je naglasila zašto je emocionalni razvoj jedan od najvažnijih procesa, ali i koji su najčešći problemi današnjice kada je emocionalna inteligencija djece u pitanju. 
– Činiti ono što je u interesu djeteta i što će mu pomoći da se razvije u snažnog, uspješnog i odgovornog čovjeka, zlatno je pravilo u odgoju djece – rekla je Artić. 

˝Odgajamo sada˝

Poticanjem djece na empatiju i brižnost, emocionalnu kontrolu, realistično razmišljanje, čestitost, moralnost i uljudnost te ustrajnost i ulaganje napora, može se učiniti puno za razvoj djetetove emocionalne inteligencije. Što kada je dijete ljuto te koje su primjerene i neprimjerene reakcije na njegovu ljutnju, moglo se čuti pri kraju radionice, kada je Artić poručila:

– Odgajamo sada. Čak i kad mislimo da ne odgajamo. Sve što smo mi – odgaja našu djecu, bez govora i truda, samo od sebe – rekla je.

Iduća, peta po redu edukativna radionica pod nazivom ˝Sukobi roditelja i djece˝ pod vodstvom Dragice Slakoper – Lisac, ispred Obiteljskog centra Krapina, održat će se online, 16. ožujka u 17 sati. Više informacija te pristup idućim projektnim aktivnostima može se naći na Facebook stranici projekta ˝Obitelj i ja u njoj˝.

Sudjelovanje u svim projektnim aktivnostima je u potpunosti besplatno, a svaki će sudionik po završetku projekta dobiti potvrdu o sudjelovanju. Osim toga, svaki će sudionik po završetku svih projektnih aktivnosti, neovisno o broju prisustvovanja, u travnju ove godine moći besplatno sudjelovati u aktivnom boravku u prirodi, odnosno jednodnevnom izletu u Park prirode Papuk te adrenalinskom parku unutar njega.

Pozivaju se roditelji, a posebice očevi i svi koji se u toj ulozi nalaze (poočimi, djedovi, stričevi, ujaci…) s područja KZŽ na sudjelovanje u online edukativnim radionicama, a djeca su dobrodošla na svim projektnim aktivnostima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba