OZBILJAN INVESTICIJSKI CIKLUS KZŽ: Za obrazovanje u 2022. godini 48,5 posto proračuna

PRIPREMLJENI PROJEKTI VRIJEDNI 700 MIL. KUNA: ˝Očekujemo jedan veći dio kolača iz javnih natječaja˝

Objavljeno: 19.02.2022. zagorjeinternational

U Krapini je u 18. veljače 2022. godine održana konferencija za medije na temu aktivnosti i projekata Krapinsko-zagorske županije iz resora Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu u 2021. godini te planovi za 2022. godinu.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar je u svom osvrtu zahvalio učiteljima, profesorima, djeci i roditeljima na svom angažmanu u protekloj godini obilježenoj COVID – om i istaknuo kako su spremni projekti za gradnju dvorana i dogradnju škola.

– Mi smo se pripremali za novu financijsku omotnicu i mehanizam te već imamo osam gotovih građevinskih dozvola za izgradnju novih sportskih dvorana, a jedna će biti izdana za Zlatar za mjesec dana. Imamo i gotovih šest građevinskih dozvola za dogradnju škola. Prema informacijama iz ministarstva, dokumentacija po prvi puta neće biti uvjet za prijavu za natječaj nego će to biti riješeni imovinsko – pravni odnosi i idejno rješenje. Otvara nam se još veći prostor za prijavu još većeg broja škola, međutim s obzirom da još uvijek ne znamo uvjete poziva koji će biti raspisan, ne možemo sa sigurnošću reći s koliko škola i dvorana ćemo se prijaviti.  No mogu reći da njihova vrijednost neće biti manja od pola milijarde kuna. To znači da ćemo do 2025. ući u ozbiljan investicijski ciklus. Treba naglasiti da su u našem Razvojnom sporazumu dva projekta iz obrazovanja u Top 5, a to je ZEZ, i nova škola Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske toplice. Mi objektivno imamo pripremljenih projekata u obrazovanju negdje oko 700 milijuna kuna. Iz ukupnog iznosa jasno je da ne možemo očekivati da će sve prijave proći, međutim očekujemo jedan veći dio kolača od tog javnog natječaja. Planovi za 2022. su za 20 milijuna naših vlastitih sredstava veći od izvršenja proračuna za 2021., a nakon što se definiraju projekti iz Mehanizma za oporavak i otpornost, taj iznos će biti nekoliko puta veći. To sve radimo prije svega zbog naše djece i mladih, da im omogućimo što bolje uvjete u školama te zbog učitelja i profesora da imaju što bolje uvjete za rad. To je najbolje moguće ulaganje koje županija može poduzeti u idućem periodu – poručio je župan Kolar.

Sredstva za obrazovanje

U 2022. godini planirana su sredstva za resor obrazovanja od 136,9 milijuna kuna, što je čak 48,5 posto proračuna Krapinsko-zagorske županije.

– Decentralizirana sredstva su na istoj razini, kao i prošle godine, no vlastita sredstva su veća za devet milijuna kuna, a sredstva koja su iz ostalih izvora, prije svega EU fondova, ministarstava i kreditnih sredstava su veća za 20 milijuna kuna. Planiramo u ovoj godini energetske obnove naravno vezane uz objavu natječaja na koje ćemo prijaviti OŠ Marija Bistrica, Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, Učenički dom SŠ Bedekovčina, OŠ Lijepa naša Tuhelj te PŠ Dubrovčan. Tu su i projekti izgradnje nove PŠ u Lazu Bistričkom te sveobuhvatna obnova zgrade PŠ Putkovec, izgradnja sportske dvorane u Petrovskom, izgradnja novog Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice – najavila je zamjenica župana Jasna Petek te dodala da je u tijeku apliciranje na natječaja Ministarstva regionalnog razvoja, za sanaciju zgrade PŠ Gorjakovo, sanaciju krovišta PŠ Petrova Gora i uređenje potkrovlja OŠ Tuhelj. U najavi Ministarstva znanosti i obrazovanja su natječaji koji će omogućiti prijavu naših škola koje zahtijevaju dogradnju, adaptaciju ili rekonstrukciju kako bi mogle svoje prostore prenamijeniti da se dobe uvjeti za cjelodnevnu nastavu.

Pregled ulaganja

Krapinsko-zagorska županija je u 2021. kroz svoj Upravni odjel za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu realizirala sredstva od 87,4 milijuna kuna. Za materijalne troškove odnosno investicijska ulaganja za osnovne škole iznos je skoro 26 milijuna kuna, za srednje škole nešto više od devet milijuna kuna, za učeničke domove 1,2 milijuna kuna i ostala kapitalna ulaganja u školama iznosila su 5,7 milijuna kuna, odnosno ukupno za škole i domove gotovo 42 milijuna kuna.

Najveći projekt koji je trenutno u provedbi je Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku, procijenjene vrijednosti 130 milijuna kuna, a provodi se i projekt Znanstveno – edukativno – zabavni centar kojem je procijenjena vrijednost 141 milijun kuna. Trenutno su u realizaciji dvije faze istovremeno, prva faza koja obuhvaća zapravo pripremu projektno – tehničke dokumentacije i druga faza – sanacija dvorca od potresa.

U području kulture najznačajniji je javni poziv koji je trenutno u tijeku, a prošle je godine odobreno oko 800.000 kuna za 101 program i projekt. Posebna se pažnje prošle godine pridala izgradnji i obnovi sakralnih objekata, za što je izdvojeno 350 tisuća kuna. Što se tiče sporta, KZŽ prvenstveno podržava kroz sufinanciranje rada Sportske zajednice KZŽ u iznosu 1,1 milijun kuna te kroz Županijski školski sportski savez u iznosu 200 tisuća kuna, dok je zajednica tehničke kulture dobila 80 tisuća kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba