Kako učinkovito upravljati ekološkom mrežom Natura 2000?

Održana druga radionica o izradi plana upravljanja za područja Strahinjčice i dijela Ivančice

Objavljeno: 15.02.2022. zagorjeinternational

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije je 10. veljače 2022. godine u Krapini održala drugu dioničku radionicu u okviru izrade Plana upravljanja za područja ekološke mreže Strahinjčice i vršnog dijela Ivančice. Druga dionička radionica, od planiranih četiri, provodi se u sklopu projekta ˝Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000˝ uz stručnu i tehničku podršku firme Particip GmbH i Zavoda za zaštitu okoliša i prirode.

Radionica je organizirana s ciljem uključivanja dionika u izradu planiranja, predstavljanja i revidiranja tema, podtema i općih ciljeva plana upravljanja, predstavljanje ciljeva i mjera očuvanja vrsta i stanišnih tipova ekološke mreže Natura 2000 te prikupljanje prijedloga aktivnosti upravljanja za odabrane teme. Dionici imaju važnu ulogu u poznavanju područja, vrijednostima i ugrozama istih te će njihova iskustva, mišljenja kao i svakodnevno djelovanje u ciljanom području svakako imati veliki utjecaj u izradi konačnog dokumenta – Plana upravljanja. Rezultati prikupljeni tijekom radionica koristit će se prilikom obrade podataka i njihovom implementiranju u konačan dokument predmetnog Plana upravljanja zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže Natura 2000. Sukladno Zakonu o zaštiti prirode propisana je izrada planova upravljanja za sva zaštićena područja i područja ekološke mreže. Plan upravljanja je strateški dokument javne ustanove kojim se utvrđuje stanje zaštićenog područja ili područja ekološke mreže te određuju ciljevi upravljanja, aktivnosti za postizanje ciljeva i pokazatelji provedbe plana.

Cilj projekta je razviti učinkovit okvir za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000 kroz izradu planova upravljanja područjima ekološke mreže, jačanje kapaciteta dionika za upravljanje ekološkom mrežom kroz njihovu edukaciju i intenziviranje komunikacije o važnosti očuvanja vrsta i staništa koji su ciljevi očuvanja ekološke mreže.

Nositelj projekta je Uprava za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a partner je Zavod za zaštitu okoliša i prirode. Suradnici na projektu su javne ustanove nacionalnih parkova i parkova prirode, javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na razini županija te javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na razini gradova/općina. Projekt je sufinanciran iz Europskih strukturnih investicijskih fondova kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba