I neka bude svjetlost...

Nema svjetla bez žarulja – kakvih sve vrsta danas ima?

Objavljeno: 15.02.2022. zagorjeinternational

Kada pomislite na žarulje, da li su to LED ili ste jedan od onih ljudi koji još uvijek žale zbog odlaska prijašnjih žarulja? Ne trebate žaliti, jer ako niste znali – moderna LED tehnologija može učiniti sve što su i njeni prethodnici mogli, po pitanju optike i svjetlosnog efekta.

Ranije bismo jednostavno otišli u trgovinu i tamo kupili žarulju željene jačine. Danas, mnogi od nas, pri odlasku u trgovinu, ne znaju koju žarulju odabrati. Nismo sigurni koje su razlike među žaruljama i što sve te karakteristike uopće znače.

Kakve sve žarulje postoje?

Slijedi pregled uz kratka pojašnjenja, kako biste sljedeći put obavili najbolju i najekonomičniju moguću kupnju. Pojednostavljeno, podjela izgleda ovako:

Žarulje sa žarnom niti – uključuju stare dobre svjetiljke, halogene žarulje i niskonaponske halogene žarulje. Kao i što im naziv govori – zagrijavanjem emitiraju svjetlost. Ova žarulja, na primjer, proizvodi samo oko 5 posto svjetlosti i 95 posto topline.

Fluorescentne svjetiljke – uključuju niskotlačne i visokotlačne svjetiljke. Ovdje se svjetlost stvara pomoću metalne pare ili joniziranog plina. Tlak u cijevi za pražnjenje je visok ili nizak. Niskotlačne svjetiljke su fluorescentne ili niskotlačne natrijeve svjetiljke. Visokotlačne svjetiljke uključuju žarulje sa živinom parom, metalhalogene svjetiljke i visokotlačne natrijeve svjetiljke.
Prilično komplicirano? Upravo tako. Predlažemo da brzo zaboravite cijelu stvar i pređete na LED diode.

LED diode – LED označava diode koje emitiraju svjetlost. Mogli bismo vam reći i da su to elektroničke poluvodičke komponente koje emitiraju svjetlost pod naponom. Ali, sigurni smo da će vas više zanimati prednosti koje donose LED diode. Dakle, gotovo da ne zahtijevaju održavanje, imaju veoma dug radni vijek, do 50.000 sati, i troše vrlo malo energije. Što se tiče kvalitete svjetla, ni na koji način nisu inferiorni u odnosu na prethodnika.

OLED organske diode – OLED je kratica za organske diode koje emitiraju svjetlost. Ove su svjetiljke iznimno ravne i pružaju svjetlost bez odsjaja. Također su energetski učinkovite i imaju visoku svjetlosnu snagu. Mnogo više se koriste u drugim granama industrije, nego u proizvodnji rasvjete.

A što je sa svjetlinom?

To je valjano pitanje. Naravno, želite isto ugodno svjetlo u svojoj dnevnoj sobi kao prije. Ispod detalja o svakom proizvodu nalaze se usporedne vrijednosti. Prije ste gledali jedinicu snagu u vatima, a sada se broje lumeni.
Možete se ovako orijentirati: Snaga žarulje sa žarnom niti pomnožena s deset, daje približnu vrijednost u lumenima.

Što znači: ˝neizmjenjivo˝?

Dani kada ste svako – malo mijenjali svjetiljke su prošlost. Uz LED tehnologiju, imate luksuz da ih gotovo nikada ne morate mijenjati. Postoje i svjetla u kojima je izvor svjetlosti trajno ugrađen. Morat ću baciti cijelu lampu – vjerojatno sada mislite. Točno je. Ali tek nakon 50.000 sati rada, što bi uz upotrebu od 4 sata dnevno, bilo poslije 35 godina!
Koje su svjetiljke najekonomičnije? Na osnovu svega – daleko najisplativije su LED-svjetiljke!
Kada smo to ustanovili, savjetujemo da pogledate izbor modernih žarulja u internet – trgovinama, i kupovinom LED – svjetiljki za cijeli dom, napravite veliku uštedu u svom kućanstvu, uz veoma jednostavnu zamjenu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba