VELIKE PROMJENE PRI UPISIMA: Srednje škole dobile mogućnost jednostavnijeg uvođenja prijemnih

Ako bolje riješi ispit, učenik koji ima manji broj bodova iz uspjeha u osnovnoj školi, moći će ‘preskočiti’ superodlikaša

Objavljeno: 14.02.2022. zagorjeinternational

Ovog je ponedjeljka na javno savjetovanje upućen prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u srednje škole, a najveća će promjena biti ta da će od sada sve srednje škole koje to žele, moći provoditi prijemne ispite bez posebnih uvjeta kakvi su se do sad tražili, piše Poslovni.hr

Ocjene manje važne 

– Srednje škole mogu provoditi provjere posebnih znanja iz nastavnih predmeta: Hrvatskoga jezika, Matematike, prvoga stranog jezika te nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja u pojedinim programima obrazovanja od kojih su dva propisana Popisom predmeta posebno važnih za upis, a jedan koji samostalno određuje srednja škola od obveznih nastavnih predmeta koji se uče u osnovnoj školi – stoji u prijedlogu izmjena i dopuna.

Nova pravila nalažu da se broj bodova iz prijemnog ispita povisuje s pet na 10 bodova, odnosno, da će rezultati nositi mnogo veću težinu od ocjena iz osnovne škole. Prema tome, učenici s nižim prosjekom će na konačnim rang listama moći preskočiti superodlikaše i upisati srednju školu ispred njih.

– Ako dva ili više kandidata na zadnjem mjestu ljestvice poretka imaju isti ukupan broj bodova iz zajedničkog i dodatnog elementa vrednovanja, upisuje se onaj kandidat koji je ostvario veći broj bodova iz provjere posebnih znanja. Ako dva ili više kandidata na zadnjem mjestu ljestvice poretka imaju isti ukupan broj bodova iz zajedničkog i dodatnog elementa vrednovanja i imaju isti broj bodova iz provjere posebnih znanja, upisuje se onaj kandidat koji ostvaruje pravo na poseban element vrednovanja. Ako dva ili više kandidata na zadnjem mjestu ljestvice poretka imaju isti ukupan broj bodova iz zajedničkog i dodatnog elementa vrednovanja i imaju isti broj bodova iz provjere posebnih znanja te ostvaruju pravo na poseban element vrednovanja, upisuju se svi kandidati – nalažu nova pravila.

Stara pravila

Škole su i do sada mogle provoditi prijemne ispite, no rijetko koje su to prakticirale zbog spomenutih posebnih uvjeta za uvođenje takvih ispita, no sada se ti uvjeti ukidaju. Naime, škole su dosad morale dokazati da su u prethodnoj školskoj godini upisale kandidate s bodovima u rasponu od četiri posto maksimalnog broja mogućih bodova, a k tome, zahtjev za uvođenje prijemnog ispita su morale podnijeti najkasnije do konca prvog polugodišta za iduću godinu, a sada to mogu mnogo kasnije, odnosno do 31. ožujka tekuće godine.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba