Održana press konferencija Zavoda za prostorno uređenje KZŽ i Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša

“Prošle su godine izdane 523 građevinske dozvole, od čega pet za razvojne zahvate koji bi mogli donijeti nova zapošljavanja”

Objavljeno: 09.02.2022. zagorjeinternational

U Krapini je u srijedu održana godišnja konferencija za medije Zavoda za prostorno uređenje Krapinsko – zagorske županije i županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša.
Ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje KZŽ Snježana Žigman istaknula je kako je Zavod sudjelovao u procesima izrade 27 dokumenata izmjene i dopune planske dokumentacije prostornih planova. Uz to, rekla je Žigman, Zavod je sudjelovao i u radu povjerenstava, stručnim analitičkim poslovima, suradnjama s državnim projektantima vezano za infrastrukturne projekte, a konkretno na projektu ‘Lepoglavske spojnice’.

Strateški projekti

– Osim dosadašnjih poslova, u ovoj godini definiran je angažman Zavoda u punjenju informacijskog sustava prostornog uređenja, a očekuje se i početak pripreme jednog od strateških projekata županije, vezano za upravljanje krajobrazom ubuduće – rekla je Žigman.
Pročelnik županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Stjepan Bručić rekao je da je upravni odjel protekle godine izdao 523 građevinske dozvole, najviše za stambene i gospodarske objekte.
Od tog broja, pet je dozvola bilo od veće važnosti, jer su u pitanju bile dozvole za razvojne zahvate, gdje će se iskazivati i potrebe za novim zapošljavanjima. Do kraja protekle godine riješeno je i 99 posto predmeta vezanih uz nezakonito izgrađene zgrade.

– Imali smo 28.000 podnesenih zahtjeva za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada, a prihod od naknade, odnosno kazne, bio je 298.000 kuna. Što se prirode i okoliša tiče, donesen je 21 akt, rješenje, uvjerenje i mišljenje za utvrđivanje i dobivanje uvjeta za korištenje sredstava EU i nacionalnih fondova, Ured vodi i registar onečišćivača okoliša, doneseno je 605 prenamjena poljoprivrednih zemljišta, a radilo se i na sanacijama službenih odlagališta Gorjak i Tugonica te se izdvajalo za sanaciju divljih odlagališta prema zahtjevima jedinica lokalne samouprave, kao i za redovnu djelatnost Piškornice – rekao je Bručić.

Izmjena Prostornog plana

Župan Željko Kolar tom se prilikom osvrnuo na rad županijskog Zavoda za prostorno uređenje.

– Zavod kontinuirano kroz svoj posao unutar godine dana provodi i provlači pet do sedam izrada prostornih planova za naše jedinice lokalne samouprave, s time da mi financiramo do 50 posto. To je velik doprinos stvaranju reda u prostoru i ujedno otvaranje mogućnosti nove izgradnje na području županije. Također, velika je pomoć i jedinicama lokalne samouprave. Na sljedećoj Županijskoj skupštini naći će se i prijedlog odluke o početku izrade treće izmjene i dopune Prostornog plana županije, što smo najavili još prošle godine, jer su se, s obzirom na ‘Lepoglavsku spojnicu’ te na neke druge komunalno – infrastrukturne projekte, stekli uvjeti da krenemo u treću izmjenu – rekao je župan, pa još jednom izrazio nezadovoljstvo tempom odnove nakon potresa.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba