Potpisan je 13,2 milijuna kuna vrijedan ugovor o sanaciji štete dvorca Stubički Golubovec, koji je stradao u potresu

“Naš će dvorac živjeti i idućih 200 godina jer će mu obnova omogućiti da mu više niti potres niti vremenske neprilike ne mogu naštetiti”

Objavljeno: 09.02.2022. zagorjeinternational

U dvorcu Stubički Golubovec u srijedu je potpisan 13,2 milijuna kuna vrijedan ugovor za izvođenje radova na sanaciji štete na spomenutom dvorcu, koja je nastala uslijed potresa. Podsjetimo, Krapinsko – zagorska županija je u ožujku prošle godine podnijela prijavu na Javni poziv “Provedba mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu 22. ožujka 2020. godine”, koji je raspisalo Ministarstvu kulture i medija.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za javnu nabavu i europske fondove Vlatka Mlakar podsjetila je kako je u svibnju 2021. godine potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava za operacije koje se financiraju iz Fonda solidarnosti, u iznosu od 12,4 milijuna kuna.
– Krapinsko – zagorska županija kao korisnik tog ugovora pokrenula je sve potrebne aktivnosti koje su nužne za pravovremeno izvršenje ugovornih obaveza. Tako je raspisan Javni poziv i nabavljene su usluge izrade projektno – tehničke dokumentacije za konstruktivnu obnovu dvorca Stubički Golubovec. Projektna dokumentacija je uredno nabavljena, sve potrebne dozvole su dobivene, te je 3. siječnja Županija raspisala Javni poziv za nabavu radova. Otvaranje ponuda bilo je 13. siječnja, a bilo je u skladu s pravilnikom o nabavi robe, radova i usluga, za projekte obnove – rekla je Mlakar i dodala kako je zaprimljena jedna ponude tvrtke Hedom iz Zagreba te je ocijenjena kao pravilna i valjana. Iznos ponude je 13.158.574 kune, a rok za izvođenje radova je 22. svibnja 2022. godine.

Svi su prošli

Pročelnica Konzervatorskog odjela u Krapini Lana Križaj izvijestila je kako je Konzervatorski odjel tijekom 2020. i 2021. godine evidentirao potresnu štetu na pojedinačno 77 kulturnih dobara. Od njih, 13 ih se prijavilo na natječaj Fonda solidarnosti koji je raspisalo Ministarstvo kulture i medija, svi su prošli na natječaju te su za njih odobrena sredstva u ukupnom iznosu od 70 milijuna kuna.
– Ovo danas je sedmo gradilište koje se uskoro otvara i ja se nadam da ćemo preostalih šest projekata uskoro započeti te da će svi oni biti i završeni u predviđenom roku. Htjela bih zahvaliti Krapinsko – zagorskoj županiji, Gradu Donjoj Stubici, Zagorskoj razvojnoj agenciji, projektantima i svima koji su do sada sudjelovali u pripremi ovog projekta, a jednako tako vjerujem da ću 22. svibnja moći zahvaliti i izvođačima i svima zajedno još jednom na odlično obavljenom poslu – poručila je Križaj.

Direktor tvrtke Hedom Vlado Ćorluka, s kojom je KZŽ surađivala i na projektu Dvorca Bračak, zahvalio je Županiji na ukazanom povjerenju te izrazio nadu da će radovi završiti u roku.


Detaljnije je o radovima govorio Igor Cindrić iz Konzervatorskog odjela u Krapini.
– Sanacija će prvenstveno obuhvaćati vanjske zidove, temelje i krovište. Sastoji se od povezivanja zidova izvedbom armirano – betonskih spregnutih ploča, a djelomično će se, sukladno projektu, sanirati i dijelovi temelja. U nekim segmentima ulazimo i u restauratorske radove, pa će tu biti restauracije oslika i slično. Ovo je jedan zaštićeni spomenik kulture koji zahtijeva posebnu pažnju i mi smo sve to uzeli u obzir prilikom projektiranja. Naravno, nadamo se i da će što prije doći do cjelovite obnove dvorca – kazao je Cindrić.
Na pitanje hoće li se uspjeti ispoštovati tromjesečni rok za završetak radova, rekao je da je optimističan po tom pitanju. – Cjelokupni postupak vezan je uz rok koji Republika Hrvatska ima dogovoren s Europskom unijom i u tim je okvirima i Krapinsko – zagorska županija u natječaju propisala taj rok, izvođač je na to pristao i nema razloga, osim nekakve ‘više sile’, da se to ne bi izvelo – zaključio je Cindrić.

Nikola Gospočić, gradonačelnik Donje Stubice, potpisivanje ugovora je simbolično povezao sa završnom bitkom Seljačke bune, koja se zbilja baš 9. veljače prije 449 godina, a čije se uprizorenje posljednjih godina odvija baš u dvorištu dvorca Stubički Golubovec.
– Ja bi htio istaknuti jednu tehničku stvar koja je vrlo bitna za ovaj projekt, a to je da je dvorac, iako je dosta oštećen i iako ga je nagrizao zub vremena, u solidnom stanju, prvenstveno zahvaljujući Udruzi “Kajkaviana”, koja posljednjih 30-ak godina ovdje radi i svakodnevno dolazi. Ovo je trenutak kada Udruga “Kajkaviana” trajno odlazi iz ovog dvorca, s obzirom na to da se u sklopu ovog projekta uređuje i njihov prvo privremeni, a onda i trajni depo u našoj Fellerovoj zgradi u Donjoj Stubici. Sredstva od oko dva milijuna kuna osigurana su za uređenje tog depoa, tako da će i “Kajkaviana” dobiti adekvatan smještaj, kakav i zaslužuje – rekao je Gospočić, zahvalio svima koji sudjeluju u projektu i dodao kako će završetak radova na dvorcu značiti da će taj dvorac nadživjeti i idućih 200 godina jer će mu konstrukcijska obnova omogućiti da mu više niti potres, a niti druge vremenske neprilike ne mogu naštetiti.

Građevinska dozvola

Zadovoljstvo potpisivanjem ugovora nije krio ni krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, istaknuvši kako će cijeli proces završiti kada se na tom mjestu realizira projekt ˝Znanstveno – edukacijsko – zabavni centar˝, što je i krajnji cilj. Iskazao je i zadovoljstvo izvođačem radova, čiji je popis dosad renoviranih kulturnih objekata impresivan, kazao je župan.
– Sve nam to daje garanciju da će ovi radovi biti izvršeni kvalitetno, ali i, što je u ovom trenutku izuzetno važno zbog sredstava iz Fonda solidarnosti, koja treba potrošiti do 22. svibnja, da su oni sposobni i spremni to napraviti u tom roku, a da se time ništa ne gubi na kvaliteti. Kad bacim pogled unazad, praktički nam se nije bolje moglo dogoditi, da se uz cijelu tu nedaću potresa koji nas je zadesio, složila ekipa kako bismo taj projekt proveli najbolje što možemo. Želja nam je da do kraja godine imamo gotovu građevinsku dozvolu i jasnu definiciju ITU mehanizma Grada Zagreba. Jasno smo već prije godinu dana rekli gdje ciljamo, iz kojeg europskog fonda želimo povući sredstva za ZEZ. Bit će to naš veliki doprinos obrazovanju, znanosti, turizmu i očuvanju kulturne baštine, jer ne samo da ćemo ovaj dvorac spasiti od propadanja, nego ćemo mu dati novu vrijednost, smisao i samoodrživost. To je put kojim bi trebala ići i Republika Hrvatska, ne samo kada se dogodi potres, nego da imamo jasnu strategiju kako te naše kurije i dvorce spasiti od propadanja i dati im novu funkciju. Nadam se da ćemo se do kraja godine ponovno naći ovdje i potpisivati ugovor s izvođačem radova za ZEZ – zaključio je Kolar. (mč, vh, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba