Parlament im izglasao nepovjerenje

Pala je Vlada u Crnoj Gori

Objavljeno: 05.02.2022. zagorjeinternational

Nakon što je potpredsjednik vlade i koalicijski partner Dritan Abazović jučer uskratio podršku premijeru vlade Crne Gore Zdravku Krivokapiću, crnogorski parlament izglasao je nepovjerenje prema vladi. Tijekom glasanja vlada premijera Krivokapića dobila je podršku samo 11 od ukupno 81 zastupnika u crnogorskom parlamentu, piše Telegram.

Pad vlade podržali su zastupnici Abazaovićeve Ujedinjene reformske akcije (URA), te oporbenih Demokratske partije socijalista (DPS) aktualnog predsjednika države Mile Đukanovića, Socijaldemokrate (SD), Socijaldemokratske partije te manjinskih stranaka Bošnjaka i Albanaca, a prosrpski Demokratski Front i Socijalistička narodna partija, Krivokapićevi partneri u vlasti, otišli su tijekom glasovanja, dok su ga “Za budućnost Crne Gore“, te Demokrati predsjednika skupštine Alekse Bečića kao dio njegove koalicije podržali.

Kriv za krizu

Na raspravi, u kojoj premijera bilo nije, svega 12 njegovih ministara sudjelovalo je u raspravi na kojoj su zastupnici URA-e i oporbe ponovno bili stava da je Krivokapić kriv za ugrozu i otežavanje suradnje između zakonodavne i izvršne vlasti, što je direktno proizvelo institucionalnu i političku krizu u zemlji. Osim toga, premijer je optužen za usporavanje integracije Crne Gore u EU.

Zastupnici Demokrata i djela Krivokapićeve koalicije utvrdili su da je Abazovićeva URA uspostavila suradnju sa Đukanovićevim DPS-om te da se radi o izdaji volje birača na izborima u kolovozu 2020. godine kada su tri koalicije predvođene Krivokapićem, Abazovićem i Bečićem prvi put u 30 godina na izborima porazile DPS.

Narednih se dana u Crnoj Gori očekuje formiranje manjinske vlade sastavljene od stručnjaka, čelnika URA-e i manjinskih stranaka koji bi podršku trebali dobiti od dosadašnjih oporbenih strana.

Krivokapićeva vlada, prva bez Đukanovićevog DPS-a u novijoj povijesti zemlje, formirana je krajem prosinca 2020. godine i u njenom sastavu su bili stručnjaci. No, na njen je sastav veliki utjecaj imala Srpska pravoslavna crkva, pa je prvi korak nove vlade bila prilagodba zakona o slobodi vjeroispovijesti zahtjevima SPC-a.

Početak raskola

Tijekom ustoličenja novog mitropolita SPC-a u Crnoj Gori Joanikija početkom rujna došlo je do raskola između Krivokapića i njegovog potpredsjednika. Njegovu inauguraciju na Cetinju pokušavali su prosvjedima i blokadom ceste spriječiti pristalice Crnogorske pravoslavne crkve, nakon čega je Krivokapić pokušao smijeniti sve čelnike sigurnosnog sektora, počevši od ministra unutarnjih poslova i šefa policije, no tome se pak usprotivio Abazović, u čijem su portofoliju sve sigurnosne službe.

Nakon toga Abazović je uspostavio suradnju s oporbenim manjinskim strankama, te je osigurao podršku oporbe za opoziv.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba