Od sutra vrijede nova pravila oko EU digitalnih COVID potvrda za putovanja van zemlje

Jeste li preboljeli, cijepljeni jednom, dva put, tri put ili je u pitanju neka kombinacija? Evo što vrijedi za vas

Objavljeno: 31.01.2022. zagorjeinternational

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin, savjetnik ministra obrazovanja Božo Pavičin i predsjednik splitsko-dalmatinskog ogranka udruge ravnatelja osnovnih škola Đuro Baloević, u radijskoj su emisiji “U mreži prvog“ govorili o ukidanju samoizolacije za učenike, kada počinje njihovo masovno testiranje, kako će se ono provoditi te kako će izgledati nova pravila za određivanje izolacija i samoizolacija, piše Poslovni.hr.  

Pavić Šimetin najprije je govorila o izmjeni pravila za putovanja izvan Hrvatske, a kazala je kako se radi o usklađivanju na europskom nivou.

– Prvi puta sada Europska komisija propisuje koliko traje COVID potvrda na temelju cijepljenja. Za završeno cijepljenje od sutra to traje devet mjeseci. Za booster dozu zasad traje neograničeno, no administrativno će se najvjerojatnije staviti na godinu dana od primitka, pa ako se znanstveni dokazi nastave o dugotrajnom imunitetu booster doze onda bi se to produljilo ovisno o novim spoznajama – rekla je zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Oni koji su cijepljeni s dvije doze cjepiva i potom su preboljeli omikron, ostvaruju sve tri vrste EU digitalnih COVID potvrda, dodala je.

– Jednu na temelju cijepljenja, jednu na temelju preboljenja, netko tko nakon cijepljenja preboli ostvaruje COVID potvrdu na šest mjeseci na temelju preboljenja, a za cijepljenje ima drugu koja traje devet mjeseci, ovisno o vremenu cijepljenja. Preboljenje se ne uzima kao booster doza, no možda će biti promjena. Ima razmišljanja, jedna od novosti koja bi najprije mogla stupiti na snagu je da bi se preboljenje moglo bazirati na temelju brzog antigenskog testiranja – pojasnila je Pavić Šimetin.

Što se tiče skraćivanja samoizolacija i izolacija, spomenula je da će to biti ovih dana kada se dogovori dokument o svakom detalju. Za osobe koje su bile u kontaktu, samoizolacija bi trajala sedam dana, a od karantene bi i dalje bile oslobođene osobe koje su primile drugu dozu unazad četiri mjeseca, preboljele unazad četiri mjeseca, koje su primile booster dozu i koje su primile dvije doze nakon preboljenja.

Za one koji imaju blage do srednje teške simptome, izolacija bi trajala pet dana, no prije povratka svakodnevici obavezno će biti BAT testiranje.  

– Cijela ideja počiva na novim saznanjima o omikron-varijanti koji brže uzrokuje znakove bolesti te brže preboljenje, no to se treba peti dan provjeriti BAT testiranjem – rekla je Pavić Šimetin.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba