ZBOG SAZNANJA O ODRŽAVANJU ILEGALNIH UTRKA: PU Zagrebačka ovog vikenda provela preventivno-represivnu akciju

Čak je 20 vozila poslano na izvanredni tehnički pregled, a jedno je i privremeno oduzeto

Objavljeno: 31.01.2022. zagorjeinternational

U večernjim i noćnim satima ovoga vikenda na području Novog Zagreba, policijski su službenici Policijske uprave zagrebačke u suradnji s djelatnicima Carine i Stanice za tehnički pregled u Zagrebu, proveli preventivno – represivnu akciju zbog saznanja i prikupljenih obavijesti o održavanju ilegalnih auto utrka, kao i okupljanja te druženje većeg broja osoba na određenim lokacijama na području Grada Zagreba bez pridržavanja trenutno važećih epidemioloških mjera.

Utvrđeno mnogo prekršitelja

Tijekom provođenja akcije, utvrđen je veći broj prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, prvenstveno u segmentu tehničke neispravnosti vozila, zbog čega je čak 20 vozila upućeno na izvanredni tehnički pregled u Stanicu za tehnički pregled vozila u Gradu Zagrebu gdje je za navedena vozila utvrđena tehnička neispravnost u smislu “opasnih nedostataka na vozilima“. Radi se ponajviše o nadogradnjama i preinakama koje nisu u skladu s Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama i Pravilnika o homologaciji vozila.

Navedena su vozila isključena iz prometa, a protiv vozača, odnosno počinitelja navedenih prekršaja, poduzete su odgovarajuće mjere te su prekršajno sankcionirani. Predviđena novčana kazna kreće se od 2000 do 5000 kuna. Također, jedno je vozilo u ovoj akciji i privremeno oduzeto.

Policija ovim putem upozorava sve ljubitelje “brzina“ i “utrka“ da ceste nisu namijenjene za takvu vrstu dokazivanja vozačkih sposobnosti i vještina, kao i tehničkih mogućnosti te karakteristika vozila i podsjeća da za to postoje posebno namijenjene površine uz posebne sigurnosne mjere te uz kontrolirane uvjete za navedeno.  

Akcije se nastavljaju

Isto tako, Policijska uprava zagrebačka će kroz suradnju i koordinaciju s nadležnim institucijama i ubuduće prikupljati saznanja o svim vrstama okupljanja u smislu ilegalnih utrka te poduzimati sve mjere i radnje s ciljem sprječavanja organiziranja, okupljanja i održavanja takvih događaja. To će obuhvatiti i javna okupljanja većeg broja osoba na jednom mjestu suprotno trenutno važećim epidemiološkim mjerama za sprječavanje širenja virusa.

Protiv organizatora i počinitelja svih vrsta takvih kažnjivih radnji poduzimat će se odgovarajuće mjere i sankcije, a sve s ciljem održavanja i povećanja sigurnosti cestovnog prometa, odnosno zaštite i sigurnosti svih sudionika u cestovnom prometu te zaštita pučanstva od širenja zaraze koronavirusom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba