Apsurd naš svagdašnji

Hrvatska broji 209 tisuća zdravstvenih osiguranika više nego stanovnika

Objavljeno: 17.01.2022. zagorjeinternational

“Imamo svoju Hrvatsku, naša je i bit će onakva kakvu sami želimo”, rekao je Franjo Tuđman 15. siječnja 1992. godine, a baš dan prije 30. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske objavljeni su konačni podaci popisa stanovništva. Imamo Hrvatsku, ali sve je manje Hrvata. Podsjetimo kako je u proteklih deset godina čak deset posto stanovništva napustilo Hrvatsku. Smanjenje se odnosi na svaku županiju, uključujući i grad Zagreb. Naravno, i u ovom segmentu postoji apsurd Lijepe naše.

Naime, usprkos znatnom iseljavanju hrvatskih stanovnika i dalje imamo 209 tisuća zdravstvenih osiguranika više nego stanovnika, piše Večernji list, a prenosi portal Poslovni.hr. Sumiramo li, Hrvatska ima najviše 3.888.529 stanovnika, dok je 3. siječnja imala čak 4.097.903 zdravstvenih osiguranika. Kako je to moguće?

Kako su već i ranije upozoravali demografi, najvjerojatnije je riječ o hrvatskim državljanima, Srbima koji su napustili Hrvatsku, Hrvatima iz BiH, te hrvatskim građanima koji su se iselili, a nisu se odjavili te o strancima koji na obali imaju nekretnine. Naravno, preciznost broja zdravstvenih osiguranika koji nisu stanovnici Hrvatske, a koriste besplatno zdravstveno osiguranje, neće se znati sve dok se ne uvede registar stanovništva koji posjeduje većina članica EU. Kako stoji u preporuci, sve članice EU do kraja bi tekuće godine trebale izraditi spomenuti registar i ”očistiti” sustav. Hoće li se i kada provesti isto, ostaje nam tek za vidjeti…

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba