Dvojica lopova u Jalžabetu k'o iz filma

Iskopali si tunel pa iz povijesne grobnice ukrali više predmeta neprocjenjive vrijednosti

Objavljeno: 29.12.2021. zagorjeinternational

Dvojica muškaraca u dobi 42 i 47 godina optužena su da su od 2013. do 2016. godine iz povijesne grobnice na području Arheološke zone Bistričak u varaždinskoj općini Jalžabet otuđili više predmeta neprocjenjive vrijednosti iz povijesne grobnice, piše Index.hr.

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu tereti ih da su ukrali fragment fine željeznodobne zdjele, uzorke spaljene bronce i keltske novčiće, čime su nepovratno uništili arheološko nalazište od nacionalnog značenja i prouzročili neprocjenjivu štetu.

U grobnicu su ušli kroz bunar te tako došli do unutrašnjosti grobne komore, odakle su otkopali tunel dugačak oko 13 metara i kroz njega došli do vrijednih predmeta.

Još krajem 2019. godine varaždinska je policija dvojac osumnjičila da su u periodu od 2013. do 2016. godine neovlašteno obavljali istraživačke radove i arheološka iskapanja na tumulu Gomili, na području arheološke zone Bistričak. Za te su radnje prijavljeni i mjerodavnom državnom odvjetništvu.

Inače, Arheološka zona Bistričak u općini Jalžabet od europskog je i svjetskog značenja i jedan je od najvećih grobnih humaka srednje Europe. Promjera je oko 75 metara i sačuvane visine veće od osam metara, a datira još iz starijega željeznog doba. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba