Loborski vijećnici usvojili proračun "težak" gotovo 38 mil. kuna, koji predviđa značajna sredstva za mlade:

“Mladim obiteljima sufinancirat ćemo kupnju ili gradnju prve nekretnine”

Objavljeno: 14.12.2021. zagorjeinternational

Na sjednici Općinskog vijeća Lobora, održanoj u ponedjeljak, usvojen je proračun za 2022. godinu u iznosu od gotovo 38 milijuna kuna. Proračunom je predviđena prijava i provođenje nekoliko značajnih kapitalnih projekata koji će omogućiti daljnji razvoj općine i povećanje standarda života, kaže načelnica Ljubica Jembrih.
Općina je tako za naredno razdoblje u proračunu predvidjela osiguravanje sredstava za otkup zemljišta i izgradnju dječjih igrališta, izgradnju i uređenje društvenih domova, groblja i parkirališta, sanaciju zgrade Kulturnog centra, izgradnju vatrogasnog doma i ceste, autobusnih stajališta, proširenje vodovodne mreže, izgradnju odvodnje i nogostupa, proširenje javne rasvjete te uređenje središta općine i parka iza crkve sv. Ane u Loboru.

– Riječ je o značajnim projektima za općinu, za koje ćemo financijska sredstva tražiti preko nacionalnih i fondova Europske unije. U proteklom razdoblju, zajedničkim radom i suradnjom, bili smo uspješni i nema razloga da tako ne bude i naredne godine – kazala je Jembrih.
Govoreći pojedinačno o projektima, osvrnula se na jedan od najvećih, a to je izgradnja vatrogasnog doma, koji je prijavljen na natječaj. Nakon prijave, slijedi provjera prijavljene dokumentacije, a Jembrih kaže da ne sumnja da će biti odlično ocijenjen, da će dobiti veliki broj bodova te da će u konačnici biti odobrena sredstva za njegovu realizaciju.
Što se tiče najave uređenja i izgradnje novih sportskih igrališta, načelnica ističe da je namjera da se u svakom mjestu gdje postoji općinsko zemljište, realizira taj projekt, kako bi mogli biti zastupljeni razni sportovi i oblici rekreacije. Između ostaloga, sredstva za sportska igrališta Općina planira osigurati i preko LAG-a “Zeleni bregi” .

6,3 milijuna kuna

Načelnica je istaknula da redovni proračunski prihodi Općine u planiranom iznosu od 6,3 milijuna kuna ne bi bili dovoljni za realizaciju svih planiranih projekata, zbog čega su im sredstva iz državnog i županijskog proračuna te iz fondova Europske unije u iznosu od 10,2 milijuna kuna itekako dobrodošla.

– Zasad imamo pet europskih projekata i u svakom projektu imamo svoj dio sufinanciranja, gdje se i kreditno zadužujemo, a upravo zahvaljujući sredstvima Europske unije, Općina će moći nastaviti sa svim planiranim aktivnostima, s ciljem poboljšanja života svojih mještana – zaključila je Jembrih.
Uz velike projekte, Općina planira i iduće godine značajna sredstva osigurati za male projekte i mlade jer, naglasila je načelnica, ulaganje u mlade jest ulaganje u budućnost općine.

– Bez obzira na cjelokupnu situaciju, Općina će i u narednim godinama financirati Dječji vrtić “Ivančica”, stipendirati naše učenike i studente, davati naknade za novorođene bebe, sufinancirati troškove prijevoza naših učenika, smještaj u učeničkim domovima, rad svih naših udruga, a iznose ćemo nastojati povećavati – poručila je načelnica Jembrih te najavila novosti za iduću godinu.

– Sufinancirat ćemo školsku kuhinju, uvodimo božićnice za umirovljenike, a tu je i sufinanciranje za mlade obitelji kod gradnje ili kupnje nekretnine. Za to će se već na idućoj sjednici Vijeća pripremiti pravilnici, odnosno odluke na koji ćemo točno način pomoći našim mladim obiteljima. Gledajući u cjelini, ovaj proračun osigurava nastavak radova i razvoja općine, a 2022. godina bit će godina pripreme kvalitetne dokumentacije za projekte, kako bismo spremni dočekali novu financijsku omotnicu Europske unije – rekla je Jembrih, dodajući da u proteklom razdoblju nije bilo natječaja na koji Općina nije prijavila neki od projekata te da su rezultati toga vidljivi.

– Iduća će godina biti dobra godina i bit ćemo spremni za novu financijsku omotnicu. Naš Lobor iz dana u dan dobiva sve ljepšu vizuru i tako ćemo nastaviti i dalje – zaključila je načelnica Jembrih.

Zapošljavanja u vrtiću

Osim proračuna koji je usvojen većinom glasova, Općinsko vijeće prihvatilo je niz odluka koje se odnose na funkcioniranje Dječjeg vrtića “Ivančica”. Dana je suglasnost za financijski plan, prihvaćene su odluke i izmjene Statuta vrtića, a kako bi mališani u vrtiću imali vrhunske i kvalitetne uvjete, donesena je nužna odluka za zapošljavanje potrebnog stručnog kadra.
Kako je pojasnila ravnateljica vrtića Suzana Matejaš, nužno je zapošljavanje domara na pola radnog vremena, kao i zdravstvene djelatnice na nepuno radno vrijeme. Prema državnom pedagoškom standardu, vrtić bi trebao zaposliti i stručnu osobu, također na nepuno radno vrijeme. Svi su vijećnici dali svoj glas za spomenute odluke.
Dodajmo i da su vijećnici prihvatili Plan razvoja sustava civilne zaštite za područje općine za iduću godinu, kao i Plan djelovanja u područjima prirodnih nepogoda za 2022. godinu. (vc)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba