Stigle nove preporuke HZJZ-a

Kontakti zaraženih omikron sojem moraju u podužu karantenu neovisno o cijepljenju ili preboljenju koronavirusa

Objavljeno: 08.12.2021. zagorjeinternational

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u utorak je objavio da će svi kontakti zaraženih omikron varijantom koronavirusa morati u 14-dnevnu karantenu, bez obzira na to jesu li cijepljeni ili su preboljeli virus, javlja Tportal.hr.

– Ako je izvor zaražen omikron varijantom ili postoji epidemiološka sumnja da se radi o omikron varijanti, svi kontakti, neovisno o cijepnom statusu i preboljenju, podložni su karanteni u trajanju od 14 dana te se trebaju testirati PCR testom na početku karantene i zadnji dan karantene – stoji u revidiranim preporukama HZJZ-a.

– Ako se u postavljene sumnje sekvenciranjem isključi omikron varijanta, 14-dnevna karantena se prekida, a s kontaktima se dalje postupa kao kod izloženosti udomaćenim varijantama virusa – dodaje HZJZ.

Nešto drugačije su i preporuke za izuzeće od testiranja u dijelu koji se odnosi na zdravstvene ustanove i domove za starije i nemoćne osobe, a mjere za zdravstvene djelatnike dodatno su opisane u Odluci stožera civilne zaštite i zasebnim uputama Zavoda.

Podsjetimo, Hrvatski zavod za javno zdravstvo u ponedjeljak je potvrdio i treći slučaj omikron varijante koronavirusa u Hrvatskoj. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba