Radi dobivanja novih regionalnih potpora za ulaganja iz EU fondova

Od 1. siječnja Hrvatska će biti podijeljena na četiri regije

Objavljeno: 27.11.2021. zagorjeinternational

Umjesto na dvije, Europska komisija odobrila je novu statističku podjelu Hrvatske na četiri regije, pa će tako od 1. siječnja iduće godine regije prihvatljive za nove regionalne potpore za ulaganja iz EU fondova biti Jadranska Hrvatska, Sjeverna Hrvatska, Grad Zagreb i Panonska Hrvatska umjesto dosadašnje Jadranske i Kontinentalne Hrvatske, javlja Večernji.hr.

Kao rezultat nove podjele i novih europskih Smjernica za regionalne potpore, u svim će se dijelovima Hrvatske povećati maksimalni intenzitet potpore, odnosno iznos poticaja koji se može dodijeliti po korisniku, a koji se izražava kao postotak prihvatljivih troškova ulaganja. 

Maksimalni intenzitet potpora za poduzeća je sada 25 posto, a s početkom 2022. godine povećat će se, pa će u Panonskoj i Sjevernoj Hrvatskoj on biti 50 posto, u Jadranskoj Hrvatskoj 40, a u Gradu Zagrebu 35 posto. Dvije nove statističke regije, Panonska i Sjeverna Hrvatska, tako bilježe najveći rast jer je u njima BDP do sada bio ispod 50 posto prosjeka BDP-a u Europskoj uniji. Točnije, bio je na 41,58 posto u Panonskoj, odnosno 48,43 posto u Sjevernoj Hrvatskoj.

BDP Jadranske Hrvatske je na 60,33 posto prosječnog europskog BDP-a, a novi maksimalni iznos potpora bit će 40 posto ukupnih prihvatljivih troškova, odnosno, 15 postotnih poena više nego sada. Međutim, to neće biti povezano s novom podjelom jer će Jadranska Hrvatska ostati ista, već je povezano s izmijenjenim Smjernicama za regionalne potpore usvojenim na razini Unije.

Kao primjer, Ličko-senjska županija dio je Jadranske Hrvatske, no projekti na tom području mogu imati veći maksimalni intenzitet potpora zbog slabije naseljenosti. BDP Grada Zagreba je na 109,4 posto prosječnog europskog BDP-a po glavi stanovnika, pa će potpore s početkom nove godine biti do maksimalno 35 posto troškova nekog projekta. 

Ti se postoci maksimalnog intenziteta potpora odnose na velika poduzeća. Za srednja poduzeća oni se mogu povećati za 10, a za mala i do 20 postotnih poena u odnosu na velika poduzeća. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba