Ne zaboravite:

Od sutra je obvezna zimska oprema na vašim vozilima – kazne nisu male

Objavljeno: 14.11.2021. zagorjeinternational

Od ponedjeljka, sukladno Odluci o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj, na snagu stupa obveza korištenja zimske opreme. Ova će odredba biti na snazi do 15. travnja iduće godine.

Odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske, a u zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 kilometara autocesta, 1863,3 kilometara državnih i županijskih cesta te 68,1 kilometara državnih cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

-Novčanom kaznom u iznosu od 5000 do 15.000 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom. Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1500 do 5000 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne, odnosno regionalne samouprave. Novčanom kaznom u iznosu od 1000 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno odredbama članka. Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno ili se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu – poručuju iz PU krapinsko-zagorske.

Što se smatra zimskom opremom motornih vozila?

Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cesti, pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, smatraju se zimski pneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od četiri milimetra i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače, dok se zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija je najveća dopuštena masa veća od 3,5 tone, smatraju lanci ili zimski pneumatici (M+S) postavljeni na pogonske kotače, a vozila kategorije M i N čija je najveća dopuštena masa veća od 3,5 tone koja ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske pneumatike (M+S) na pogonskim kotačima.

Isto tako, na vozila se ne smiju postavljati pneumatici s čavlima, a pneumatici na vozilima moraju odgovarati i dimenzijama koje je odobrio proizvođač. Moraju biti namijenjeni za vožnju brzinom koja je jednaka ili veća od najveće brzine kojom se vozilo može kretati ili najveće brzine koju dozvoljava ograničivač brzine ugrađen na to vozilo te moraju biti tako dimenzionirani da izdrže najveće dopušteno osovinsko opterećenje vozila. Pneumatici na istoj osovini vozila moraju biti jednaki po obliku šara gazne površine, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti (zimske/ljetne) konstrukciji (radijalne/dijagonalne) i marki/tipu.

-U narednom periodu mogu se očekivati nagle promjene vremena praćene kišom, vjetrom i maglom. Upravljanje vozilima u takvim je uvjetima otežano pa se vozačima preporučuje dodatni oprez jer se tada povećava i opasnost od prometnih nesreća. Zimski uvjeti na cesti su kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu – poručuju iz PU krapinsko-zagorske.

Dodajmo još, da je na snazi odredba Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojom je propisano da za vrijeme vožnje danju, na motornim vozilima, do 31. ožujka iduće godine, moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba