Za tjedan dana uvode se obavezne COVID potvrde za cijeli javni, državni i lokalni sektor

Testiranje djelatnika koji nisu cijepljeni i nisu preboljeli koronavirus porezne obveznike moglo bi stajati i 200 milijuna kuna

Objavljeno: 08.11.2021. zagorjeinternational

Od idućeg se ponedjeljka uvode obavezne COVID potvrde za cijeli javni, državni i lokalni sektor, a trošak testiranja zaposlenika ići će na račun državnog i lokalnih proračuna.

Velik dio novca za testiranja izdvajat će upravo porezni obveznici jer je država odlučila da će, za razliku od privatnog sektora, gdje to obavljaju poslodavci, upravo ona plaćati testiranja svojim zaposlenicima.  

Oko 110.400 djelatnika

Prema grubim izračunima koje je napravio Jutarnji.hr, trošak bi na mjesečnoj razini mogao dosezati 96 milijuna kuna. U državnom i javnom sektoru zaposleno je oko 240 tisuća građana, što uključuje administraciju i zaposlenike u školstvu, zdravstvu, socijalnoj skrbi i MUP-u. Uz to, tu je i oko 17 tisuća djelatnika Oružanih snaga te oko 45 tisuća zaposlenih u državnim tvrtkama. Uz to, procijenjeno je da je na lokalnoj razini u administraciji, komunalnim tvrtkama i ustanovama još 66 tisuća zaposlenih, pa tako dolazimo do brojke od oko 368 tisuća ljudi.

Uračunat je i broj cijepljenih i preboljelih, kojih je u javnom i državnom sektoru oko 70 posto, pa je tako konačna brojka ljudi koje će trebati testirati dva puta tjedno oko 110.400.

S obzirom na cijenu testova, od kojih najjeftiniji brzi stoji 108 kuna, dok PCR stoji 390 kuna, ta bi se brojka mjesečno trebala popeti do oko 96 milijuna kuna, a kada se u obzir uračunaju dva mjeseca nakon kojih testovi više neće važiti već će se priznati samo potvrda o cijepljenju ili preboljenju, ta se brojka penje na gotovo 200 milijuna.

Naglo i nespretno

A spomenuta odluka o uvođenju COVID potvrda ne samo da je izuzetno skupa za državni i lokalne proračune, već je izazvala i burne reakcije kod prosvjetnih djelatnika. Da je tome tako i da se trenutno analiziraju i pravne mogućnosti zaštite djelatnika, potvrdila je za N1 predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem, prenosi Index.hr.

Otkrila je da odluka nije neočekivana, s obzirom na to da se uvodi i u drugim europskih državama, ali je “donesena naglo i nespretno”. Kaže kako njeni kolege u obrazovanju tek čekaju upute i odluke oko uvođenja COVID potvrda u sustav obrazovanja, a komunikaciju vladajućih i Stožera, kaže, smatra neadekvatnom.

Također, kaže da nije sigurno ni hoće li se ova odluka o potvrdama primjenjivati samo na djelatnike ili će obuhvatiti i roditelje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba