U Zlataru održana obuka za pripadnike interventne policije PU krapinsko - zagorske

Kroz studije slučaja, 14 polaznika učilo o mehanizmima zaštite temeljnih prava u zaštiti državne granice

Objavljeno: 08.11.2021. zagorjeinternational

U prostorijama Interventne jedinice policije u Zlataru održana je obuka za pripadnike interventne policije fokusirana na mehanizme zaštite temeljnih prava u zaštiti državne granice. Na radionici je sudjelovalo 14 polaznika, pripadnika interventne policije Policijske uprave krapinsko – zagorske, koji zbog migracijskog pritiska na vanjsku granicu EU pomažu u zaštiti državne granice s Bosnom i Hercegovinom.

Program obuke nastao je u suradnji Zapovjedništva interventne policije, Policijske akademije i Uprave za granicu, u sklopu zajedničke strategije kojoj je cilj implementiranje najboljih praksi vezanih za zaštitu temeljnih prava u svakodnevni rad interventne policije na zelenoj granici, kako bi se u najvećoj mjeri osiguralo poštivanje i zaštita temeljnih prava u fazi zatjecanja osoba u nezakonitom prelasku državne granice. Na radionici su izneseni slučajevi iz dosadašnjih policijskih postupanja, koje su polaznici analizirali raspravljajući o potencijalnim kršenjima temeljnih prava i najboljim pristupima u policijskom postupanju.

Policijskim službenicima Interventne jedinice Policijske uprave krapinsko – zagorske predavanja su održali Jadranka Vitas i Izidor Vincek iz Službe za nezakonite migracije Uprave za granicu te Martina Grdinić i Denis Kušnjačić, policijski službenici Policijske akademije.

Cilj radionice je da policijski službenici interventne policije osvježe znanja o zaštiti temeljnih prava kroz studije slučaja zasnovane na realnim situacijama s terena, da se osigura ujednačeno postupanje u zaštiti državne granice te implementiraju najbolje prakse u aktivnostima zaštite državne granice na kopnu u kontekstu suzbijanja nezakonitih migracija prema međunarodnim, EU i nacionalnim propisima.

Ovaj je program nastao na temelju sličnog programa za graničnu policiju koji Uprava za granicu i Policijska akademija provode u policijskim upravama uz vanjsku granicu EU. Riječ je o kratkim i fokusiranim radionicama prilagođenima sastavu polaznika, odnosno, operativnim potrebama. Taj pristup omogućuje da se svaki novi izazov s terena pravodobno analizira u učionici, među polaznicima koji o njima kritički promišljaju. Kao i gotovo sve nove programe Policijske akademije, ovu obuku prati kolegij na sustavu e-obrazovanja, gdje polaznici mogu naći radne materijale i gdje će se kroz test na kraju vrednovati usvojenost ishoda učenja. Takav način obuke podrazumijeva veći angažman polaznika u procesu učenja, kvalitetnije osigurava stjecanje kompetencija, kako onih stručnih, tako i onih općih, kažu iz MUP-a.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba