U Saboru održana pojedinačna rasprava o prijedlogu Zakona o održivoj upotrebi pesticida

ZASTUPNIK JENKAČ: Ovim zakonom otklanjamo dosadašnje nedostatke

Objavljeno: 01.11.2021. zagorjeinternational

HDZ-ov saborski zastupnik Siniša Jenkač u pojedinačnoj je raspravi o prijedlogu Zakona o održivoj upotrebi pesticida istaknuo kako se novim nacrtom otklanjaju dosadašnji nedostaci.

Uz pojašnjenje kako Zakon definira i regulira distribuciju i prodaju pesticida na način da propisuje opće uvjete i određuje tko se može baviti određenom djelatnošću, Jenkač je naglasio i da se propisuju uvjeti za njihovo skladištenje, ali i uvjeti i objekti za njihovu distribuciju.

– Zakonom je propisan i obavezan upis svih distributera pesticida u središnju evidenciju fitosanitarnog sustava. Također, velika pažnja posvećuje se informiranju javnosti i podizanju razine svijesti o upotrebi pesticida što je vrlo važno jer znamo da se korisnici često vode logikom da će rezultat biti bolji ako stave više pesticida što nije dobro i nije poželjno – pojasnio je Jenkač i dodao kako je i sama edukacija vrlo važna i poželjna.

Edukacija bi se, ističe Jenkač, trebala provoditi još kvalitetnije da se korisnike upozori na opasnosti koje može prouzročiti pretjerana i neprimjerena upotreba pesticida.

– Zakon posebnu glavu posvećuje uređajima za primjenu pesticida i njihovom održavanju što je vrlo važno jer su uređaji često stari i nekvalitetni. Posebna pažnja posvećena je postupcima primjene i upotrebe pesticida, kao što je primjena prskanjem iz zraka koja generalno nije dopuštena, ali se iznimno može dostupiti – rekao je Jenkač u pojedinačnoj raspravi.

Također, dodao je i kako prije same upotrebe pesticida, korisnici moraju upozoriti javnost i poštivati ograničenja njihove primjene radi zaštite voda i vodnog okoliša, a zakonom se štite i pčele i poljoprivredne kulture.

– Radi se o poboljšanju zakona i unapređenju pravnog okvira nacionalnog zakonodavstva kojim je regulirana upotreba pesticida. Nadam se da će ova izmjena zakona poboljšati i korisnicima skrenuti pozornost  o njihovoj upotrebi na primjeren način – zaključio je Jenkač.  

Naglasio je i kako se u raspravama često spominjala Agencija za plaćanje u poljoprivredi, a u srijedu je na adrese 41 poljoprivrednika iz mjera ruralnog razvoja pristiglo 55 milijuna kuna zbog čega je Jenkač čestitao Ministarstvu poljoprivrede i Agenciji na dobro obavljenom poslu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba