Hotel Kaj je ispunio sve uvjete za 'Vegan Welcome – Vegan Friendly' certifikat

OVO ĆE ZADOVOLJITI I NAJVEĆE GASTRO AVANTURISTE: ‘Fine dinning’ meni priprema se od namirnica uzgojenih u organskom vrtu, a rezultat je znanja, iskustva i bezbrojnih sati isprobavanja

Objavljeno: 27.10.2021. zagorjeinternational

– Vjerujemo da se ljubav stvara i ostaje na nepcima, a s velikim poštovanjem i znanjem, u restoranu “Academia”, otišli smo korak dalje – novi, veganski i vegetarijanski “Las Veges” degustacijski meni rezultat je znanja, iskustva i bezbrojnih sati isprobavanja – kažu iz Hotela Kaj Marija Bistrica.
Njihova kuhinja a la carte restorana “Academia” gastronomski je laboratorij višestruko nagrađivanih zagorskih kuhara i slastičara, a u njemu je, slijedeći želje gostiju i trendove, chefica Danijela Vitez sa svojim timom kreirala novi degustacijski meni. Naime, Hotel Kaj je ispunio sve uvjete za ‘Vegan Welcome – Vegan Friendly’ certifikat, čime je ušao u svjetsku ponudu vege hotela i to nevjerojatno maštovitim, dobro promišljenim i izbalansiranim, inovativnim ‘fine dininig’ veganskim i vegetarijanskim menijem.

– Veganstvo zauzima sve veći udio u prehrani i odnosu prema svijetu. Ono nije samo hrana, nego i ideologija, briga za zdravlje i stil života. U jednom trenutku shvatili smo da ima sve više ljudi koji imaju različite potrebe i jednostavno, kako ih ne bismo isključili, odlučili smo našu ponudu proširiti i ugoditi gostima koji se hrane veganskom i vegetarijanskom prehranom. Veganstvo i vegetarijanstvo je veliki trend u svijetu. Zapravo smo u jednom prijelomnom trenutku u povijesti čovječanstva i mogli bismo biti zahvalni što živimo baš u ovo vrijeme povratka prirodi i zdravom načinu života. Ponosni smo što smo jedan od prvih hotela u Hrvatskoj koji se detaljno, promišljeno i ozbiljno bavi tom vrstom prehrane – kaže Danijela Vitez, chefica kuhinje Hotela Kaj.

U svakom jelu, ovdje se susreće ono najbolje od tradicije i inovativan pristup namirnicama, njihovoj pripremi, obradi i serviranju.
A ova, kao i svaka dobra gastro priča, uvijek počinje od namirnice – naime, u sklopu Hotela Kaj nalazi se organski vrt koji kuhari sami obrađuju i održavaju, a sve povrće koje je niknulo, koriste u svojoj kuhinji.
Imaju mladi luk, rotkvicu, ciklu, papriku, rajčicu, krumpir i sve začinsko bilje koje raste u ovim krajevima, a dobro poznata praksa hotela je da surađuje i s malim OPG-ovima, kako bi bili sigurni da su im sve namirnice provjereno svježe i prirodno uzgojene.
S takvim izborom, stvara se raskošna košara okusa s koje samo treba odabrati sastojke za ove maštovite menije.
Naime, prema statistici, u Hrvatskoj su 3,7 posto stanovništva vegetarijanci i ako izuzmemo neke restorane koji imaju vegetarijansku ili vegansku ponudu, ondje je najčešće ipak riječ o strogo određenim nacionalnim kuhinjama – prave, promišljene i kreativne veganske i vegetarijanske kuhinje i nema puno. Kreirati dobar uravnotežen vegetarijanski i veganski meni, a da ne naginje jednoj vrsti kuhinje, da ne upadne u šablone, nije niti lagan, niti jednostavan posao
Upravo zato, u “Kaju” su se vodili idejom da naprave ‘fusion ponudu’, ali opet dobro prepoznatljivu i temeljenu na namirnicama ovog podneblja. Rezultat je to dugih godina proučavanja i edukacija chefice Vitez, koja je zajedno sa svojim kuharskim timom i ‘pastry chefom’ kreirala meni koji će rado kušati svi oni koji u potrazi za finim zalogajem.
Tridesetpetogodišnja iskusna šefica proteklih je godina radila u Dubrovniku, a usavršavala se u Meksiku, te je na znamenitoj Playa de Carmen, gdje je doslovno svaki drugi hotel dio nekog prestižnog svjetskog lanca i gdje je ljestvica kreativnosti podignuta jako visoko, jer to je profil gostiju koji vrlo dobro znaju što žele i uvijek očekuju više – usavršila vještine ‘fine dininga’.
Najviše se ipak kreiranju i promišljanju vege ponude posvetila radeći u Davosu u Švicarskoj, gdje su njezine delicije kušali i vodeći svjetski biznismeni na Svjetskom ekonomskom forumu.
Donedavno, u Hrvatskoj je bilo prilično izazovno baviti se ovakvom kuhinjom, prvenstveno zato što nije bilo nekih ključnih namirnica. Sada je, kaže Vitez, lakše i njezina kreativnost može mnogo više doći do izražaja.

– Sada konačno možemo nabaviti vege maslac, vegansku čokoladu i biljno ulje, majonezu…. Drago mi je što na tržištu postoji sve više i više proizvoda koji nam mogu pomoći u kuhinji i što je tržište prepoznalo potražnju kod takve vrste prehrane. Trenutno su nam najveći hit veganski kolači koji nestanu u čas, gosti su oduševljeni i svi ih žele probati, a to nam je ujedno i najveće priznanje – ističe Danijela Vitez.
Bilo da ste vegan ili vegetarijanac ili gastro avanturist u potrazi za novim okusima i mirisima, kroz sedam uzbudljivih sljedova, u “Academiji” ćete pronaći upravo ono što tražite.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba