'STVARI SE POMIČU S MRTVE TOČKE': Na sedmom sastanku na temu obnove nakon potresa istaknuto je da je srušena prva kuća na području KZŽ, a uskoro će se ukloniti još četiri objekta

“Veliki problem su nam imovinsko – pravni odnosi, ali to ćemo premostiti izmjenama i dopunama Zakona o obnovi”

Objavljeno: 14.10.2021. zagorjeinternational

U Mariji Bistrici je održan sedmi sastanak na temu obnove Krapinsko – zagorske županije nakon potresa koji je 22. ožujka 2020. pogodio Grad Zagreb, Zagrebačku i Krapinsko – zagorsku županiju.
Župan Željko Kolar rekao je da je ova koordinacija, kojoj su prisustvovali ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić, predstavnice Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te čelnici jedinica lokalne samouprave pogođenih potresom, bila bolja od svih koje su do sada održane.

– Uspjeli smo srušiti prvu kuću na području Krapinsko – zagorske županije, a danas smo konstatirali da će biti srušene još minimalno četiri kuće, dok ih je sedam u postupku dodjele dokumentacije i postoji realna mogućnost da se sruše do kraja godine. Nažalost, ono što sam najavio, molio, tražio, apelirao, da bi bilo dobro da se svih 28 objekata sruši tijekom ove godine, nažalost, to nije moguće iz objektivnih razloga, jer te kuće nisu legalno izgrađene, nemaju riješene imovinsko – pravne odnose i prema sadašnjem zakonu to nije moguće, ali izmjenom zakona koju je predložilo ministarstvo, o kojoj se danas razgovaralo na sjednici Vlade i prijedlog je upućen u Hrvatski sabor, to će biti moguće i to ćemo zajednički pokušati riješiti odmah na početku godine. Međutim, zakon omogućuje i da se paralelno rade neke druge stvari koje se tiču samog projektiranja, tako da se toplo nadam da bi se na proljeće sljedeće godine svi ti objekti mogli početi graditi. Tu su i dva predmeta koja su došla iz ministarstva, a tiču se konstruktivne obnove – otkrio je Kolar, pa najavio da će se sljedeći sastanak održati za mjesec dana u Gornjoj Stubici.
Na Kolara se nadovezao Damir Vanđelić.

Ukupno nezadovoljstvo

– Kao što je rekao župan, za očekivati je da će vrlo brzo još četiri kuće ići u uklanjanje, a nakon toga dodatno još sedam kuća, koje sada ovlašteni inženjeri pregledavaju, u smislu ocjene konstrukcije, dok su dvije kuće u ovom trenutku u fazi projektiranja za konstruktivnu obnovu. To je naravno određeni napredak i ova sedma koordinacija je bila puno operativnija, suradnja je na jednoj višoj razini nego što je bila do sada – kazao je ravnatelj Fonda za obnovu, pa se osvrnuo na novi Zakon o obnovi.

– Novi zakon kakav je sada predložen uistinu bi trebao ubrzati obnovu, jer će sam upravni postupak između Ministarstva i Fonda, odnosno Ministarstva i Središnjeg državnog ureda biti puno ubrzan, zbog toga što će u tom upravnom postupku Ministarstvo predmet odmah prebaciti u Središnji državni ured, odnosno Fond. Drugi segment u kojem bi trebalo doći do ubrzanja postupka, je javna nabava, no treba pričekati i vidjeti Pravilnik, koji Ministarstvo treba donijeti u roku 15 dana nakon donošenja zakona. Mi smo dosta razgovarali na koordinacijama i dali smo prijedloge za koje smo mislili da su najbolji, neki su usvojeni i s tim sam segmentom zadovoljan – odgovorio je Vanđelić, a na pitanje novinara o prijeporu između Fonda i Ministarstva kazao je da on, u smislu odgovornosti, ne postoji.
– No, postoji ukupno nezadovoljstvo svih nas dinamikom obnove i očekivanjima oko toga. Tako da očekujem da će se obnova ubrzati i da ćemo svi biti manje napeti i zadovoljniji s provođenjem obnove – zaključio je Vanđelić.
Helga Svirčić, načelnica Sektora za nadzor rada nadležnih tijela, žalbe i zastupanje u ministarstvu dodala je da su svi predmeti obrađeni, a za one koji nisu bili rješivi, čeka se izmjena i dopuna Zakona o obnovi.
Za područje Krapinsko – zagorske županije zaprimljeno je 195 predmeta.

– Od njih je ‘zrelih za odlučivanje’ bilo oko polovica, a od toga je 30 do 40 posto provedivo, prema Zakonu o obnovi koji je trenutno na snazi. Veliki problem u rješavanju obnove su nam vlasnički, odnosno imovinsko – pravni odnosi, što ćemo premostiti izmjenama i dopunama novog zakona – dodala je Svirčić.
Prvi srušeni objekt na području županije jest obiteljska kuća u Slanom Potoku, na području Gornje Stubice.

S dozom opreza

– Ovo što se najavljuje otklanjanje do kraja godine, odnosi se na objekte s područja Gornje Stubice, što znači da se stvari pokreću i možemo biti zadovoljni, no s malom dozom opreza jer to sve ipak predugo traje. Ljudi su nezadovoljni, mi smo nezadovoljni, no svaki pomak budi nekakvu nadu i novi optimizam, ne samo nama, već ljudima koji su pogođeni potresom. Ono što je veliki problem i što očekujemo da će biti problem o kojem moramo razmišljati, su obitelji koje su smještene u Jezerčici ili u privatnim stanovima koje sufinancira ili financira država. Moramo voditi računa o njima, jer sam siguran da je način financiranja njihovog smještaja vremenski limitiran. Te obitelji svakako trebaju biti u fokusu, što se tiče same dinamike obnavljanja njihovih obiteljskih kuća – kazao je načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić, dodajući da ga raduje što će sastanak za mjesec dana biti u Gornjoj Stubici, kada će se moći još konkretnije i preciznije pričati o tijeku obnove.
Načelnik Marije Bistrice Josip Milički osvrnuo se pak na novi Zakon o obnovi.

– Izmjenama zakon omogućit će se obnova i objektima koji nisu legalizirani, a tu je i još jedna bitna stvar, a to je da onih 20 posto, koliko su trebali plaćati oštećenici, prelaze u domenu države, dakle, država će u stopostotnom iznosu financirati konstrukcijsku obnovu. Zadovoljni smo koordinacijom, osjećaju se pomaci i u pogledu izmjene zakona i u pogledu same brzine operativnosti. S obzirom na to da smo u Mariji Bistrici, moram naglasiti da su sakralni objekti koji su oštećeni na području naše općine, a to su naša bazilika i tri kapelice, u puno boljoj dinamici obnove. Sredstva su osigurana u Fondu za obnovu sakralne baštine i čini mi se da tu stvari idu mnogo brže. No, vjerujem da ćemo i u segmentu obnove obiteljskih kuća dostići tu brzinu – zaključio je Milički. (ab, jj, vc)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba