NAJBOLJI HRVATSKI GRADOVI U 2021.: Trenutno su poznati gradovi kandidati za pobjednike u pet od ukupno sedam kategorija

Među finaliste ušli Klanjec, kao grad s najvećim napretkom kvalitete života te Krapina, u kategoriji gospodarstva

Objavljeno: 08.10.2021. zagorjeinternational

Ovogodišnji, četvrti po redu izbor najboljih gradova u organizaciji Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos startao je utvrđivanjem liste gradova koji su ušli u najuži izbor za nagrade koje će biti dodijeljene 21. listopada ove godine u Novom Vinodolskom. Trenutno su poznati gradovi kandidati za pobjednike u pet od ukupno sedam kategorija izbora najboljih gradova. Riječ je o kategorijama obrazovanje i mladi,gospodarstvo, kvaliteta životai nova kategorija,najveći napredak, za koju se priznanje dodjeljuje po prvi puta. Tako su kandidati za priznanje “najbolji grad u ostvarenom napretku kvalitete života” Klanjec, Križevci, Metković, Sinj i Sisak. Oni su, naime, ostvarili najveće napretke u najmanje šest promatranih indikatora.

Dok će u novoj kategoriji izbora najboljih gradova biti samo jedan pobjednik, u ostale tri spomenute kategorije i ove godine će biti proglašena po tri pobjednika, u konkurencijama velikog (više od 35 tisuća stanovnika), srednjeg (od deset tisuća do 35 tisuća stanovnika) i malog, odnosno grada koji nema više od deset tisuća stanovnika.

Jedna od najprestižnijih kategorija izbora najboljih gradova svakako je gospodarstvo, čiji su pobjednici za 2020. godinu, Samobor, Sveta Nedelja i Hvar, i ove godine u najužem izboru za nagradu. Neki od pokazatelja gradova koji se rangiraju u ovoj kategorija izbora su broj obrtnika na 1000 stanovnika, prosječni izvorni prihodi gradova po stanovniku i zaduženost, a od značaja je i podatak je li uveden prirez u gradu. U prilog ocjeni da je ekonomska jedna od kategorija u ovome izboru s najoštrijom konkurencijom ide podatak da su protukandidati Samoboru, Pula, Varaždin, Koprivnica i Krapina.

Što se tiče gradova u kategoriji “kvaliteta života”, u konkurenciji su, među ostalima, Varaždin, Zagreb i Čakovec u kategoriji velikih gradova te Zaprešić i Sveta Nedjelja u kategoriji srednjih gradova.

Kad je u pitanju lista gradova u najužem izboru za najbolji grad u obrazovanju, među kandidatima su i lanjski pobjednici u ovoj kategoriji Šibenik, Labin i Cres, koji je trijumfirao u konkurenciji malih gradova.

Što se pak tiče gradova koji najbolje povlače EU sredstva, prošlogodišnji šampion Virovitica i ove je godine u finalu, baš kao i Rijeka i Zagreb, a po prvi put u finalu ove su godine i Beli Manastir i Petrinja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter