POLJOAPOTEKE “ZAŠTITA BILJA“- ZABOK, DUBROVČAN, KRAPINA: Maloprodaja i veleprodaja poljoprivrednog repromaterijala

TAJNA USPJEŠNE JESENSKE SJETVE: “Ljudi najčešće grešku pripisuju sjemenu, a ne razmišljaju o pripremi terena i uklanjanju ostataka prethodnih kultura“

Objavljeno: 08.10.2021. zagorjeinternational

Poduzeće “Zaštita bilja“ započelo je sa svojim radom 2015. godine. Bavi se maloprodajom i veleprodajom poljoprivrednog repromaterijala te uspješno posluje u svoje tri maloprodaje – u Zaboku, Dubrovčanu i Krapini.
U njihovim agrocentrima možete pronaći poljoprivredni repromaterijal – sredstva za zaštitu bilja renomiranih proizvođača (Bayer, Syngenta, Agrochem Maks, Chromos Agro…), sjemensku robu (BC Institut, RWA, Dekalb, Poljodar tim, KWS…), gnojivo (Petrokemija, Adriatica Dunav, Timac Agro, Yara…), razne poljoprivredne alate brenda Villager, Makita, Stihl, građevinske alate Einhell, sve za vinarstvo, vinogradarstvo i podrumarstvo, stočnu hranu (Sano, Likra, Vitalka…), elektromaterijal, boje i lakove, vijčanu robu, materijale za vodovod, sanitarije i kanalizaciju…
U poljoapoteci u Krapini, koju smo i sami posjetili, dočekuje vas uslužno osoblje. Agronom Zlatko Bosilj dat će vam najbolji poljoprivredni savjet, a Josip Iveković pomoći pri odabiru odgovarajućeg alata, utičnice ili nijanse lazure.

– Poslovanjem smo zadovoljni. Ljudi prepoznaju kvalitetu proizvoda i naših usluga, zbog čega nam se i broj kupaca povećava. Nažalost, u zadnje vrijeme se broj poljoprivrednih površina smanjuje, ali se nadamo da će mlađe generacije ipak prepoznati potencijal i prednosti domaćeg uzgoja hrane i životinja – kaže Bosilj, pa nam govori o jesenskoj sjetvi, koja je upravo u tijeku.

– Od ozimih žitarica se sada u prvoj fazi najviše sije ječam, jer on ulazi u ranije rokove sjetve. Ljudi biraju između dvorednog i višerednog ječma, ovisno o prijašnjim vlastitim iskustvima. U ponudi imamo sorte BC Instituta Alarik, Bosut i Favorit te Poljodar Tima Barun, Titan i Zlatko. Nakon toga dolazi sjetva pšenice. Klasične pšenice su golice te ima nekoliko sorti takozvanih brkulja. Kod nas trenutno možete pronaći sorte BC Instituta Anicu, Ljepoticu, Mandicu i Opsesiju te Poljodar Tima Kraljicu i Vulkan. U manjoj mjeri se sije i tritikal (pšenoraž) te ozima zob – otkriva nam naš sugovornik.

Koje gnojivo koristiti

Pitamo ga i za neku preporuku vezano za nadolazeću jesensku sjetvu.

– Preporučujem u predsjetvenoj obradi, gdje su ostaci kukuruzovine, koristiti gnojivo urea, radi brže razgradnje tih biljnih ostataka, kako bi se opskrbili mikroorganizmi koji to razgrađuju i pretvaraju u oblik koji je dostupan budućoj biljci na toj površini. Što je bolja priprema tla i što je tlo bolje usitnjeno, sjeme lakše i jednoličnije niče. Ljudi najčešće za neuspjelo nicanje grešku pripisuju sjemenu, a ne razmišljaju o pripremi terena i uklanjanju ostataka prethodnih kultura. Ako je sušna godina, a ova je godina to i bila, osim u svibnju, može dio aktivnih tvari prije korištenih herbicida ostati u zemlji i to ometa rast biljke koja ili slabo niče, ili je već oslabljena. Biljka je na neki način pod stresom odmah u prvim fazama razvoja. Za sjetvu, naravno, treba mineralno gnojivo, a najčešće je to NPK 15-15-15. Našim kupcima nudimo gnojivo proizvođača Petrokemije, Adriatice Dunav, Yara, Timac Agro. Isto tako, imamo gnojiva i za višegodišnje kulture – voćke, vinovu lozu, ukrasno bilje i travnjake. Za to se koriste kvalitetnija mineralna gnojiva bez klora i s dodatkom mikroelemenata magnezija, bora i slično, kako bi se na dulje razdoblje izvršila bolja i kvalitetnija opskrba biljke – ističe Bosilj.
 
Manji urodi, slađe grožđe

Za kraj, pitamo ga i kakvo je njegovo stručno mišljenje o protekloj godini.

– Svaka godina je drugačija, a ove godine imamo najviše posla s vinogradarima i ratarima. Ratari uzgojem kukuruza nisu zadovoljni zbog hladnog svibnja, a i krumpir je ove sezone bio loš. Voćke su se, nažalost, isto dosta smrzle, tako da je i to ispod očekivanja. Vinova loza ima malo manje urode, ali je kvaliteta dobra jer su razine šećera iznad prosjeka, tako da ljudi manje došećeruju. U ponudi imamo i fruktozni sirup koji je lakše dostupan u kvascima od običnog konzumnog šećera saharoze. Međutim, još nije sve obrađeno i možda će razinu šećera netko još u kasnijim fazama i korigirati. Jednostavno, ne trebaju ljudi vina s 13 ili 14 posto alkohola, tako da ne treba dizati razinu šećera u moštu unedogled, kao da smo na južnodalmatinskim otocima – kaže Bosilj.

Poljoapoteke Zaštite bilja možete posjetiti na idućim adresama te ih slobodno kontaktirati:

Poslovnica Zabok – Lug Zabočki 71/f, tel: 049/200 – 869
Poslovnica Dubrovčan – Dubrovčan 177, tel: 049/556 – 284
Poslovnica Krapina – Frana Galovića 8, tel: 049/282 – 047

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba