PONOSNO SJEĆANJE I LIJEP IZLET: Zagorski branitelji posjetili Vukovar i sudjelovali na desetoj Pekmezijadi u Dugoj Međi

Obišli Ovčaru, Memorijalno groblje i popeli se na vodotoranj, zatim u ime Županije donirali 11 računala, a u kuhanju pekmeza osvojili treće mjesto

Objavljeno: 06.09.2021. zagorjeinternational

Uz potporu Krapinsko-zagorske županije, Grada Zaboka, Ministarstva hrvatskih branitelja i poduzeća Strahinjčica, 100 članova Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata KZŽ zajedno s članovima svojih obitelji, u subotu su posjetili grad heroj Vukovar.

Prvo su  posjetili spomen obilježje Ovčara koja je u suvremenoj hrvatskoj povijesti ostala zapamćena kao mjesto najvećeg zločina u Domovinskom ratu gdje je ubijeno između 255 i 264 civila i vojnika, uglavnom Hrvata. Na spomen obilježju članovi udruge položili su cvijeće i zapalili 55 vukovarskih lampiona, a član udruge Dimec Zdravko pročitao je prisutnima povijest lokaliteta.

Posjećeno je i Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, gdje je najveća masovna grobnica u Hrvatskoj, a i u Europi nakon Drugog svjetskog rata te je i tamo položeno cvijeće i zapaljena 55 vukovarskih lampiona.

Ponosno se popeli

Izlet se nastavio posjetom  Vukovarskom vodotornju koji je simbol herojske obrane grada Vukovara. Visina od 50 metara nije bila prepreka da se hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji i povrh poodmakle životne dobi i narušenog zdravstvenog stanja ponosno memorijalnim stubama, njih 198, popnu na sam vrh Vodotornja, posjete memorijalnu sobu, vidikovac i naprave zajednički snimak za uspomenu na prostoru obližnjeg amfiteatra. Obilazak Vukovara završio je posjetom Spomen-križ na ušću Vuke u Dunav,  u centru grada Vukovara.

Iz Vukovara su članovi Udruge autobusima preko Osijeka i Valpova otišli u  Dugu Među gdje se pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Virovitičko – podravske županije i Općine Zdenci te pod pokroviteljstvom Podravke i Udruge kuhara i slastičara grada Slatine, održala tradicionalna 10. Pekmezijada, natjecanje u starinskom načinu kuhanja pekmeza te tradicionalne Sportske igre branitelja. 

Manifestaciji su nazočili izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Anto Krišto, virovitičko-podravski župan Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement, načelnik Zdenaca Tomislav Durmić, gradonačelnik Orahovice Saša Rister, načelnik Čađavice Mirko Rončević, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije Josip Horvatin, zamjenik načelnika PU VPŽ Nenad Križić te hrvatski branitelji  iz udruga s područja Virovitičko – podravske te Osječko – baranjske i Vukovarsko – srijemske županije. Sve je počelo odavanjem počasti žrtvama Četekovca, Čojluga i Balinaca te svim poginulim hrvatskim braniteljima kod križa ispred kapelice Svete Ane u Dugoj Međi, gdje su članovi udruge položili cvijeće i zapalili lampaše. Manifestaciju je otvorio izaslanik ministra hrvatskih branitelja Anto Krišto koji je pohvalio rad udruge organizatora koja marljivo radi i na ovaj način čuva istinu i uspomenu na Domovinski rat.

Tri discipline

Nakon otvaranja, Krapinsko-zagorsko županija  i Udruga hrvatskih veterana Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije donirale su udrugama s područja općine Zdenci i grada Orahovice 11 stolnih računala. Računala je udrugama u ime župana Željka Kolara uručio virovitičko – podravski župan Igor Andrović.

Nakon više sati kuhanja pekmeza, 10 članova UDVDR Krapinsko-zagorske županije osvojilo je treće mjesto te je nagrađeno peharom i brončanim medaljama.

U braniteljskim igrama natjecalo se u tri discipline: bacanju potkove, alki na slavonsko-zagorski način te boćanju.  Udruzi branitelja iz UDVDR Krapinsko-zagorske županije u bacanju potkove pripalo je treće mjesto.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba