Vlada odgovorila pozitivno na molbu Samostana Svetog Duha franjevaca konventualaca u Zagrebu

Evo kako će izgledati kapela u Betlehemu za čiju će izgradnju Hrvatska dati više od 3,3 milijuna kuna

Objavljeno: 20.08.2021. zagorjeinternational

Vlada je u četvrtak na sjednici odlučila financijski podržati izgradnju Kapele hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu s 3.375.000 kuna, čime je pozitivno odgovorila na molbu Samostana Svetog Duha franjevaca konventualaca u Zagrebu.

Ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman kazao je da je kustodija Svete zemlje darovala teren u Betlehemu te da su za izgradnju hrvatske kapele izdane dozvole, a sredstva osigurana u državnom proračunu za 2021. te u projekcijama za 2022. i 2023. godinu.

– Izgradnja je procijenjena na 450 tisuća eura, unutrašnjost i inventar bit će obogaćeni umjetničkim djelima koja će darovati hrvatski umjetnici – rekao je ministar Grlić Radman i dodao da će kapela hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu dati snažan doprinos jačanju i međunarodnoj prepoznatljivosti i pozicioniranju Hrvatske u Svetoj zemlji i svijetu.

Temeljni kamen za hrvatsku kapelicu u Betlehemu (FOTO: IKA)

– Hodočasnici iz cijelog svijeta koji će posjetiti Kapelu u Betlehemu bit će u prilici upoznati hrvatsku povijest te pripadnost Hrvatske europskom kršćanskom nasljeđu – stoji u odluci Vlade, a sličnog je razmišljanja i premijer Andrej Plenković:

– Mnoge zemlje tamo imaju svoje kapele. To je naš doprinos promociji Hrvatske. U obnovu sakralnih objekata razorenih potresom uložili smo mnogo više novca. Možda će netko tamo vidjeti hrvatsku kapelicu pa odlučiti doći u Hrvatsku. Tako treba razmišljati, dugoročno – kazao je Plenković.

Inače, radi se o kompleksu od šest kapela koje će se graditi na Pastirskim poljima, a među njima jedna će biti u čast hrvatskih svetaca i blaženika te Majci Božjoj od Kamenitih vrata, prenosi Jutarnji.

FOTO: Informativna katolička agencija

– Kapela hrvatskih svetaca i mučenika trebala bi se sastojati od dva bogoslužna prostora: kapele na otvorenom kapaciteta 111 sjedećih mjesta te zatvorenog prostora kapaciteta 200 sjedećih mjesta. Obje kapele imat će svoj oltar. Hrvatska kapela bit će najveća od šest kapela i dobit će centralno mjesto, a materijal za gradnju trebao bi doći iz Hrvatske što je u razgovoru s kustosom i koordinatorom projekta predložio gvardijan Samostana Svetog Duha franjevaca konventualaca fra Tomislav Glavnik – ističe Informativna katolička agencija.

FOTO: Informativna katolička agencija

Na gradnju Kapele u Betlehemu reagirao je SDP, ističući kako bi se za taj novac moglo obnoviti desetak kuća na Baniji ili bi se mogli sufinancirati skupi lijekovi za djecu oboljelu od rijetkih bolesti. Dodaju kako katolička crkva u Hrvatskoj iz proračuna izravno dobije oko 300 milijuna kuna godišnje, a još treba pridodati i donacije jedinica lokalne samouprave, dakako, i pojedinaca.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba