Župan Kolar, načelnik Svetog Križa Začretja Kos i ravnatelj Županijske uprave za ceste KZŽ Sirovec obišli 380.000 kuna vrijedne radove na asfaltiranju jednog kilometra lokalne ceste Kozjak Začretski – Sekirišće

“Ova je prometnica izuzetno važna za obitelji koje ostaju u ovom ruralnom kraju, zbog ulaganja u vinogradarstvo i uzgoj zagorskog purana”

Objavljeno: 19.08.2021. zagorjeinternational

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, načelnik Svetog Križa Začretja Marko Kos i ravnatelj Županijske uprave za ceste Krapinsko-zagorske županije Stjepan Sirovec, u četvrtak su obišli radove na asfaltiranju lokalne ceste Kozjak Začretski – Sekirišće.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste KZŽ Stjepan Sirovec kazao je da saniraju cestu u dužini nešto više od jedan kilometar, odnosno 1050 metara te da se radi o tehnologiji gdje prvo vuku izravnavajući sloj, a nakon toga se ide sa završnim asfaltnim zastorom. Otkrio je i da ukupna vrijednost radova na toj dionici iznosi nešto više od 380.000 kuna.

– Cesta je namijenjena uglavnom za lokalni promet, dakle za same stanovnike. Široka je u prosjeku oko četiri metra, a sama proširenja bit će moguća na onim lokacijama gdje nam to tehnički elementi dozvole, a imat će bankine koje će se izvesti sa svake strane – kazao je Sirovec koji je istaknuo da Županijska uprava za ceste Krapinsko – zagorske županije i ove godine provodi program sanacije postojećih kolničkih zastora na županijskim i lokalnim cestama.

6.600.000 kuna

– Ove godine radove izvodimo na ukupno 19 dionica županijskih i lokalnih dionica diljem cijele županije i to ukupno iznosi nešto više od 15,2 kilometara samih cesta, a ukupno ćemo graditi nešto više od 74.700 metara kvadratnih novog asfaltnog sloja. Sa samim radovima započeli smo u svibnju, dakle sa samim početkom ljetne sezone. Trenutno smo odradili 11 dionica, što u duljini iznosi nešto više od 9,2 kilometara cesta ili financijski nešto više od četiri milijuna kuna – pojasnio je Sirovec, dodavši:

– Nakon što završimo ovu cestu, krećemo s radovima na ostalim dionicama, a na njima smo ovisni o drugim komunalnim radovima koji se izvode, od aglomeracije do izgradnje ostale komunalne infrastrukture. No, tu smo u suradnji s jedinicama lokalne samouprave i samim izvođačima radova, tako da se nadamo da ćemo i te preostale dionice završiti prema ugovornom roku, do 15. studenog, odnosno početka nove zimske službe – istaknuo je Sirovec.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar kazao je da su ljetni mjeseci uvijek za Županijsku upravu za ceste vrijeme radova na asfaltiranju i modernizaciji prometnica.

– Otprilike 6.600.000 kuna je ove godine investicijski ciklus, ali treba napomenuti da imamo investicijski ciklus što se tiče sanacija klizišta u vrijednosti pet milijuna kuna, što znači da bismo mogli, da nemamo tih problema s klizištima, još 12 kilometara županijskih cesta dodatno modernizirati. To je problem koji imamo i koji stalno naglašavamo. Prije tri tjedna sam bio na radnom sastanku s ministrom Butkovićem, direktorom Hrvatskih cesta Škorićem i direktorom Hrvatskih voda Đurokovićem, gdje mi je potvrđeno da će ove godine ići projekt koji je vezan za sanaciju klizišta, i da će se s nacionalne razine sufinancirati. Ministar Butković bi krajem rujna trebao doći u služeni posjet županiji i onda ćemo razgovarati o načinu financiranja županijskih cesta jer definitivno je da se moraju povećati prihodi. Ono na čemu mi župani inzistiramo, jest da nam se omogući javljanje na europske natječaje. Nijedan program dosad nije bio na koji se mogla prijaviti Županijska uprava za ceste. Kroz određene programe, moglo se lokalne, nerazvrstane ceste asfaltirati  i to su radile naše jedinice lokalne samouprave, međutim mi, kao Županija to nismo mogli. Vjerujem da će, nakon analize koju je Zajednica županija napravila za Ministarstvo, i u Ministarstvu i u Vladi shvatiti da tu nešto moramo mijenjati – kazao je Kolar, pa dodao da je s tijekom radova zadovoljan.

15.rujna

– S obzirom da je ovo 12. lokacija od 19, sigurno ćemo u najboljem mogućem vremenu, do rujna obaviti asfaltiranje svih preostalih. Za dvije – tri lokacije vežemo se na radove aglomeracije i to koordiniraju općine i gradovi zajedno sa Zagorskim vodovodom koji je nositelj radova i investitor. Imaju rok najkasnije do 15. rujna upozoriti nas ako slučajno neka dionica ne bi bila spremna. Dakle, zasad radovi idu odlično, kvaliteta je izuzetna – rekao je župan.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba