Spajanju Pelješkog mosta nazočili brojni političari, na čelu s premijerom Plenkovićem:

HRVATSKA JE SPOJENA! “Ovo je most koji povezuje, a ne dijeli Hrvatsku i BIH. Ovo je svehrvatski projekt i svatko mu je nešto doprinio”

Objavljeno: 29.07.2021. zagorjeinternational

Pelješki most konačno je spojen. Tim povodom, u srijedu navečer je u Brijesti održana prigodna svečenost na kojoj su se okupili premijer Andrej Plenković, ministri Zdravko Marić, Oleg Butković, Tomo Medved, Nikolina Brnjac, Nataša Tramišak, predsjednik sabora Goran Jandroković… Svečanost je završila veličanstvenim vatrometom koji je označio ostvarenje dugogodišnjeg sna hrvatskog naroda, a posebice stanovnika Pelješca, Dubrovnika i Korčule.

Most su za 36 mjeseci izgradili djelatnici kineskog poduzeća CRBC.

Prva vozila preko mosta trebala bi proći na proljeće iduće godine, a kompletan projekt mosta s pristupnim cestama završit će se do lipnja 2022.

Premijer Plenković istaknuo je zadovoljstvo brzinom kojom je Pelješki most izgrađen.

– Ovo je jedno fantastično arhitektonsko rješenje. Most koji povezuje, a ne dijeli Hrvatsku i BIH. Ovo je svehrvatski projekt i svatko mu je nešto doprinio, a Vlada ga je realizirala kada smo bili najsnažniji. Most je spojen unatoč COVID-u, rekao je premijer, koji je zahvalio županu, Nikoli Dobroslaviću, Branku Bačiću, Dubravki Šuici i Luki Bebiću.

– Most kreira neraskidivu vezu Hrvatske i Kine. Međutim, moram naglasiti da je most nastao zahvaljujući našim prijateljima u EU. Svatko je dao doprinos – zaključio je premijer, koji je zajedno sa dubrovačko – neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem, predsjednikom Uprave Hrvatskih cesta Josipom Škorićem te ministrom prometa Olegom Butkovićem simbolično prešao preko tek postavljenog posljednjeg u nizu segmenta Pelješkog mosta.

FOTO: Facebook / Josip Škorić

– Hrvatska je spojena – rekao je Plenković, istaknuvši da je ovaj projekt bio san mnogih generacija te da su ostvarili cilj koji rješava problem star 300 godina.

Ovo je najveći projekt u Hrvatskoj sufinanciran sredstvima Europske unije, a riječ je o 357 milijuna eura.

Nakon “grubih” radova spajanja mosta, slijede “fini“ radovi koji će potrajati još najmanje četiri mjeseca.

Na društvenim mrežama, piše 24 sata, odmah su se povele rasprave oko toga kako bi se most trebao zvati.

Neki smatraju da bi se most jednostavno trebao zvati Pelješki most, dok neki predlažu Olivera Dragojevića ili Nikolu Teslu. Neki su se odlučili našaliti, pa su predložili Mao Ce-Tunga, s obzirom na to da su most gradili Kinezi, dok drugi spominju bivšeg premijera Ivu Sanadera jer je tri puta otvarao radove na mostu.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti predlaže da most nosi ime po Faustu Vrančiću, ali građani na jugu nisu baš oduševljeni time. Mnogi kažu da ne znaju ni tko je on bio, a drugi žele nekoga iz novije hrvatske povijesti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba